FOTO Tragic / Pod din fonduri UE, construit cu sclavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podul de cale ferată de la Putna Seacă, distrus de inundaţiile din 2005, este construit cu deţinuţi şi muncitori neplătiţi Finanţat cu fonduri europene de peste 13 milioane de euro, investiţia este pusă pe picioare în pas de melc. Muncitorii susţin că au fost bătuţi şi lăsaţi flămânzi.

Podul de cale ferată ce face legătura între Mărăşeşti şi Focşani, care ar trebui să asigure infrastructură pentru circulaţia trenurilor şi care a fost distrus de inundaţiile din 2005, este în lucru de mai bine de un an de zile.

Mai grav este faptul că acesta este construit cu deţinuţi şi cu muncitori neplătiţi la timp, deşi lucrarea este finanţată din fonduri europene cu 13 milioane de euro.

Compania care a câştigat lucrările, SC Concefa Sibiu, nici nu are proprii muncitori. A încheiat contracte de subantrepriză cu alte firme care nu îşi plătesc muncitorii la timp, le oferă o singură masă pe zi în loc de trei şi mai mult decât atât, o bună parte din forţa de muncă este necalificată.

image

În urmă cu două zile, o parte din muncitorii SC Ynca Team SRL din Huedin, judeţul Cluj, una dintre firmele subcontractate de societatatea din Sibiu, au părăsit şantierul întrucât nu primeau suficientă mâncare şi nici bani, aşa cum li s-a promis.

„Am venit aici de o săptămână şi nu ne-au dat niciun ban. Ne ţin într-o grădiniţă şi nu ne dau nici de mâncare. Când am cerut ne-au luat la bătaie. Am sunat la ziar să ne scoateţi de-aici", spunea luni noaptea Juchi Aurel Ionuţ, lucrător în construcţii ajuns în Vrancea.

image

Tânărul spune că sunt în jur de 20 de oameni de la compania din Cluj care lucrează la o cale ferată lângă Focşani, au fost aduşi noaptea cu o dubă şi nici nu ştiu bine unde se află şi cui să ceară ajutor: „De două săptâmâni ne mint că ne fac contract şi ne dau bani, da' nu-i aşa. Îi sclavie curată, am sunat să ne ajutaţi cu ziaru'".

Mare parte din muncitorii firmei din Cluj au părăsit şantierul. Astfel o bună parte din lucrări este realizată cu deţinuţi de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Focşani. Deşi organizatorii de şantier spun că aceştia sunt folosiţi în general la lucrări la care nu se cere o calificare specială, noi i-am găsit lucrând la structura podului de cale ferată, montau armătura din fier beton.

Şi mai gravă este situaţia muncitorilor de la SC Tunele SA Braşov. Aceştia au primit abia zilele trecute un sfert din salariul pe luna martie.

„Este muncă grea la fier, beton şi primim o singură masă pe zi. Dacă nici bani nu ai să cumperi de mâncare, abia reuşeşti să munceşti", ne-a spus un muncitor sleit de puteri, pe care l-am găsit ieri pe şantier.

image

Cornel Hădăreanu, directorul SC Tunele SA Braşov, susţine că nu primeşte banii de la firma „mamă" SC Concefa Sibiu întrucât nici aceasta nu i-a primit, la rândul său, de la Ministerul Transporturilor.

Reprezentanţii Concefa susţin însă că nu sunt probleme cu alocarea fondurilor europene. „Banii sunt la Finanţe şi se fac retrageri lunare, dar în funcţie de cât ai lucrat", ne-a declarat Sorin Drăghici, dirigintele de şantier Concefa Sibiu.

Grevă la SC Tunele

La sediul companiei SC Tunele SA Braşov se preconiza astăzi o grevă de avertisment. „Oamenii nu pot lucra aşa la nesfârşit. Acum, faptul că se lucrează cu deţinuţi nu este aşa o problemă. Mulţi care au ajuns acolo au fost în viaţa lor şi meseriaşi şi e de ajuns să fie unul care să le arate şi celorlalţi cum să procedeze", este de părere Marius Nicoară, liderul de sindicat de la SC Tunele SA Braşov.

Podul de cale ferată se află în satul Făurei, comuna Garoafa. Primarul comunei spune că nu a găsit nimic ieşit din comun: „Nu a fost absolut niciun scandal, am fost personal acolo. Într-adevăr, o parte din muncitori sunt cazaţi într-o fostă grădiniţă, iar alţii în altă parte. Ştiu şi că pe unii dintre ei şeful şantierului i-a trimis acasă pentru comportament neadecvat".

„Vă rog să faceţi ceva!"

Aflat în drum spre Iaşi, Costel, unul dintre muncitorii care a fost trimis acasă pentru comportament neadecvat, spune că, pentru o săptămână de muncă, a primit o sumă infimă: „Păi ne-au dat 100 de lei după ce ne-am rupt oasele acolo. Când le-am zis că nu se poate aşa ceva, m-au trimis acasă. Mi-o dat banii ăştia să-i am pentru drum, nu pentru cât am lucrat. Ca să scape de mine".

Spusele primarului sunt contrazise şi de Mihai, martor la umilinţa muncitorilor: „Aseară târziu l-am văzut pe băiatul ăsta (Juchi. n.red), plângea şi era plin de sânge şi mi-a cerut telefonul. Eu am venit în Făurei la prietena mea, nu cunosc oamenii de aici; mi s-a făcut milă de el, nu ştiam ce se întâmplă. Se plângea că e bătut şi că are probleme, aşa că i-am dat telefonul, să vorbească la Cluj".

Disperat, omul a sunat imediat la unul dintre reporterii Servus_Cluj, căruia i-a spus prin ce a trecut: „Am venit aici de două săptămâni şi nu ne-a plătit nimeni de atunci, deşi înţelegerea era că ne plătesc săptămânal. Ne-au cazat într-o grădiniţă şi ne dau de mâncare o dată pe zi. Azi, când le-am cerut banii, ne-au bătut. Vă rog să faceţi ceva, măcar să ajung acasă, suntem ca sclavii. Am încercat să sunăm la poliţie, dar ni s-a spus că e prea departe satul, la 70 de kilometri de Focşani, şi că o să vină de dimineaţă o patrulă, nu acum. Sunaţi dumneavoastră, că poate vă ascultă. Nu mai ştiu ce să fac".

detinuti la putna seaca 4

Ceartă sau bătaie?

Sorin Drăghici, reprezentantul firmei Concefa Sibiu, - cea care se ocupă de reconstrucţia podului de cale ferată - confirmă însă incidentul între angajaţi şi şeful de şantier: „Noi am subcontractat o firmă - SC Ynca Seam SRL, reprezentată de Florin Lung - care a adus câţiva oameni de la Cluj. Am auzit dimineaţa că luni seara unul dintre angajaţi a avut un conflict cu şeful de echipă. Mai multe nu vă pot spune, am un responsabil de şantier care se ocupă de cazare şi oameni, iar ei sunt plătiţi la zi, să ştiţi".

Pe de altă parte, Florin Lung spune că nu este vorba de un conflict, ci doar de o banală ceartă: „Omul ăla a plecat de acasă pe un salariu şi o diurnă negociată. Când a ajuns aici a spus că vrea să plece. Şeful de echipă l-a certat puţin, pentru că eu i-am făcut contract de muncă, am plătit contabili şi alţi oameni pentru asta şi el s-a răzgândit".

Deşi recunoaşte că nu ştie cum îl cheamă pe şeful de echipă, Lung spune că are încredere totală în el: „Şeful de echipă e un om destul de stabil din toate punctele de vedere. Nu ar trebui să vă luaţi după un om care nu ştie ce vrea de la viaţă; toţi ceilalţi muncitori sunt mulţumiţi".

Reprezentantul Ynca Seam SRL spune că între timp cel care a sunat la Servus_Cluj a plecat de pe şantier: „Şi-a luat banii pentru cât a muncit şi a plecat. Nu a semnat pentru ei, că a plecat repede, dar să ştiţi că i-a primit", spune Lung.

Referitor la condiţiile de cazare, reprezentantul firmei spune că ele sunt „conform standadelor europene: s-a rezolvat cu curentul, le-am adus şi frigidere. Nu putem să punem câte un om în cameră, că nu suntem pensiune, dar am închiriat o fostă grădiniţă de la Primărie şi acolo au saltele, pături şi cearşafuri".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite