Tinerii absolvenţi au ales. Decât medic sau profesor, mai bine poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi absolvenţi de liceu vor să se facă poliţişti
Mulţi absolvenţi de liceu vor să se facă poliţişti

Majoritatea liceenilor din Vrancea se pregătesc însă pentru facultăţi cu profil economic sau IT, ca să lucreze în sectorul privat.Reducerea posturilor şi a salariilor a schimbat tendinţa tinerilor de a se bate pentru un job la stat. Cei care vor să lucreze în sistemul public, cred că Poliţia le va oferi satisfacţii maxime.

Recesiunea care şi-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate nu avea cum să nu lase urme şi asupra orientării profesionale a tinerilor care se pregătesc să treacă pragurile facultăţilor.


Salariile diminuate, lipsa sporurilor şi munca mai multă nu mai fac perspectiva de la lucra în sistemul public atât de îmbietoare. Totuşi, cei care mai speră încă la un post călduţ la stat optează pentru structurile din sfera ordinii publice.


Gabriel Alexandrescu este în clasa a XII-a la Colegiul "Edmond Nicolau" din Focşani şi, dacă va lua o notă bună la Bacalaureat, va da examen la Academia de Poliţie din Bucureşti.

"De mic mi-am dorit să mă fac poliţist şi e o tradiţie în familia mea. Bunicul şi tatăl au lucrat în cadrul Ministerului de Interne şi mi-au insuflat şi mie această dragoste pentru uniformă. Este o meserie frumoasă , dar şi sigură. Îmi doresc să urmez un profil economic sau juridic. Încă nu mai gândit foarte serios la asta, dar este clar că voi merge la Academia de Poliţie", mărturiseşte elevul.


Meseria nu este brăţară de aur

Mulţi elevi vor să urmeze facultăţi care nu au nicio legătură cu studiile medii, chiar dacă acestea din urmă îi califică pentru o anume meserie, care însă, este remunerată cu salariul minim pe economie.

Gabriel Podgoreanu este directorul Colegiului "Gheorghe Asachi" din Focşani, unitate care are profil principal prelucrarea lemnului. Acesta spune că perspectivele de angajare în acest domeniu nu sunt prea bune în acest moment.

"Nu sunt locuri de muncă prea multe în această zonă, iar cele care sunt scoase pe piaţă nu sunt retribuite la nivelul muncii. Cei mai mulţi care îşi încheie cursurile pleacă din ţară", recunoaşte profesorul.


Profesorii confirmă faptul că tot mai puţini elevi sunt tentaţi să lucreze în învăţământ, cercetare, administraţie publică sau sănătate, cât timp în aceste domenii posturile sunt retribuite cu salarii derizorii.

"Dacă până anul trecut peste 50% dintre absolvenţi îşi îndreptau atenţia spre facultăţi cu profil pedagogic, acum din discuiţiile pe car le avem cu ei, aceştia nici nu vor să mai audă de aşa ceva. Cele mai căutate sunt facultăţile economice, IT sau din MAI. Sectorul privat va avea de câştigat de acum încolo pentru că peste 70-80 % dintre ei se vor duce să lucrez acolo unde se dau salarii bune", conchide profesorul Gabriel Podgoreanu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite