Teatre şi muzee vrâncene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară vă prezintă muzeele şi teatrul din Focşani. Sperăm ca informaţiile să vă fie de folos.

TEATRE

Teatrul Municipal "Maior Gheorghe Pastia"
Adresa: Strada Republicii Nr. 77
Tel.: 0237. 22. 64.38

Construit la iniţiativa şi bunăvoinţa maiorului Gheorghe Pastia , Teatrul Municipal Focşani are ca principală caracteristică acustica perfectă datorată construcţiei în stilul teatrelor naţionale din Odessa şi Berlin.

La 21 noiembrie1913, în prezenţa autorităţilor locale, a maiorului Pastia şi a unor artişti din acea perioadă are loc inaugurarea edificiului cu spectacolul " Fântâna Blanduziei" de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Naţional din Iaşi, aflată sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.

MUZEE

Muzeul Vrancei
Adresa: Focşani, Bulevardul Garii Nr.5
Tel.: 0237/222890

Începuturile muzeului vrâncean se regăsesc în constituirea , în anul 1928, a unui nucleu în cadrul Liceului ,,Unirea" din Focşani. Iniţiativa înfiinţării acestuia a avut-o directorul de atunci al liceului, profesorul Alexandru Georgiade.

În anul 1951, printr-o decizie a organismelor administrative de atunci, s-a înfiinţat o instituţie distinctă în peisajul cultural, Muzeul de Istorie şi Etnografie. După o campanie intensă de acumulare a materialului muzeistic ( în speţă etnografic ) s-a organizat o expoziţie mixtă în localul din Bulevardul Gării Numărul 6.

În patrimoniul acestuia au intrat şi câteva piese din patrimoniul Muzeului Regional Putna.
Muzeul vrâncean deţine în prezent un inventar bogat format din peste 20.000 de bunuri arheologice, istorice, memoriale, etnografice, numismatice şi peste 53.000 de bunuri de ştiinţele naturii.

Muzeul de Ştiinţe ale Naturii
Adresă: strada Cuza Vodă Nr. 35
Tel.: 0237. 22.77.69

Secţia de Ştiinţe ale Naturii, din cadrul Muzeului Vrancei, deţine un bogat patrimoniu, format din 53.083 de piese constituit pe colecţii: de insecte, de ornitologie, păsări naturalizate, mineralogie, plante). Activitate de cercetare a fost dirijată pe valorificarea patrimoniului, dar şi spre rezervaţiile naturale şi ariile protejate din Vrancea.

De curând, în cadrul secţiei a fost inaugurată o „Expoziţie de Animale Vii" ce curprinde peste 32 de specii de animale, de la peşti, până la reptile şi păsări. Programul de vizitare al expoziţiei este de marţi până vineri în intervalul 10.00 - 18.00, iar preţul unui bilet este de un leu pentru copii şi patru lei pentru adulţi.

Muzeul de Istorie
Adresă: Bulevardul Gării, Nr. 1
Tel.: 0237. 222. 890

Muzeul a fost înfiinţat în anul 1950 şi deţine piese de arheologie, materiale din paleolitic, neolitic, epoca bronzului (Cândeşti), epoca fierului (Bârseşti), dacice, carpice, de istorie medievală şi numismatică, obiecte aparţinand unor personalităţi politice, culturale şi artistice precum Al. I. Cuza, Duiliu Zamfirescu, G. Longinescu, Ion Mincu.

Muzeul Satului
Adresă: Crângul Petreşti
Tel.: 0237. 212.130

Muzeul Satului din Crângul Petreşti a fost inaugurat în anul 1978, apărând ca o necesitate culturală de mare importanţă pentru păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului etnografic al judeţului Vrancea.

Amplasat în cadrul natural al pădurii Petreşti, muzeul cuprinde 73 de construcţii autentice grupate în 32 de complexe cu peste 6.000 de obiecte diferite. Este structurat pe două sectoare: al instalaţiilor ţărăneşti (mori, pive, joagăre) şi al gospodăriilor şi construcţiilor de interes public (şcoală, primărie).

Gospodăriile au fost prezentate pe zone: montană, de deal şi de şes şi pe tipuri tradiţionale (case de munte din lemn cu stâlpi crestaţi sau case de la şes acoperite cu stuf sau paie).

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite