Taxele de parcare din Focşani sunt bune pentru salarii, nu şi pentru reinvestiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii plătesc taxele de parcare solicitate de angajaţii Direcţiei de Dezvoltare
Şoferii plătesc taxele de parcare solicitate de angajaţii Direcţiei de Dezvoltare

Patru milioane de lei ajung anual la bugetul local din taxele de parcare, dar numai 10% se cheltuie pentru locurile de staţionare. Pentru o oră de staţionare într-o parcare din Focşani se percepe o taxă de un leu. Şoferii se declară nemulţumiţi de lipsa de implicare a autorităţilor în reabilitarea acestor locuri.

În Focşani există aproximativ 8.000 de locuri de parcare şi 50.000 autoturisme.

Chiar dacă autorităţile se bat cu pumnul în piept că au amenajat mii de locuri de parcare în ultimii ani, Focşaniul este supraaglomerat, oamenii fiind nevoiţi să-şi lase maşinile pe unde apucă.

Gelu Bârhală, şeful Serviciului de Parcări din cadrul Direcţiei de Dezvoltare recunoaşte că încasările sunt destul de mari, dar că banii ajung să fie investiţi în alte zone.

"Suma medie în fiecare lună ajunge la aproximativ 28.000 lei. Banii se duc la bugetul local, nu îi cheltuim noi pentru alte locuri de parcare. În Focşani sunt 464 de parcări în care există aproximativ 8.000 de locuri de parcare. Doar trei parcări, din piaţa Moldovei şi de la Electrica, sunt cu plată", spune Gelu Bârhală.

Aparatele de taxare din Piaţa Moldovei, în care s-au investit mii de euro, nu mai funcţionează de câteva săptămâni, banii fiind încasaţi direct de angajaţi ai Direcţiei de Dezvoltare.

"Ştiu că acele aparate nu merg, dar am anunţat firma din Oradea să vină să le repare", adaugă şeful Serviciului de Parcări.

S-a trasat doar cu vopsea

Costul pentru amenajarea unui loc de parcare este de aproape 300 de lei.

Un calcul simplu arată că dacă toţi banii încasaţi ar fi fost folosiţi pentru amenjarea unor parcări moderne, supraterane sau subterane, s-ar fi putut construi peste zece mii de noi locuri special amenajate.

Mihaela Miron este nemulţumită de cum se prezintă parcările de Focşani.

"Nu s-a făcut nimic altceva decât să se traseze două dungi de vopsea. Bancomatele din piaţă sunt degeaba. Unde trebuie să bagi hârtia de un leu, acea gură este acoperită de o bandă izolantă. Cu banii de la noi s-ar fi putut face parcări ca în Occident, dar nu se vrea acest lucru", atrage atenţia focşăneanca.

72.000 lei din "săltatul maşinilor"

În afara celor patru milioane de lei care intră în fiecare an în bugetul local din taxa de parcare, Primăria a încasat peste 70.000 de lei de la începutul anului, din ridicarea maşinilor. SC Autoremorcări SRL a profitat de şoferii neatenţi şi a ridicat peste 1.000 de autoturisme parcate ilegal. Din totalul de 300.000 de lei, 20% s-au dus către bugetul local.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite