Ţăranii sunt obligaţi să-şi deschidă cont bancar pentru legăturile de leuştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii care nu se înregistrează la Registrul Comerţului şi nu îşi fac firmă şi ştampilă, nu mai au voie să vândă zarzavat. Micii producători sunt obligaţi, de mâine, să intre în piaţa Moldovei din Focşani cu hârtia care să ateste că sunt "persoane fizice autorizate".

În plus, în fiecare an, ţăranii, comercianţii şi micii producători vor trebui să îşi declare veniturile, care vor fi impozitate cu 16 %. Majoritatea gospodarilor nu are însă habar ce presupune noţiunea de persoană fizică autorizată.


"Eu am vandut marfa până acum în baza certificatului de producător. Nu m-a anunţat nimeni că trebuie să mă înregistrez la Registrul Comerţului, aşa că o să vin şi de duminică în piaţă.

Ar fi culmea să-mi iau contabil şi să-mi deschid cont în bancă pentru două legături de mărar şi lobodă. Plătesc 46 de lei pe lună chiria la masa pe care o am în piaţă. În fiecare zi mai trebuie să dau 10 lei pentru cântar şi ziua de muncă", ne-a spus Didi Ivan din comuna Garoafa.


Deşi abia găsesc bani pentru a-şi munci pământul şi pentru a-şi plăti naveta, ţăranii vor fi amendaţi dacă nu îşi fac actele necesare.


"Acum vor să ne ia şi bani pe două cepe şi trei ridichi. Sunt femeie la 60 de ani. Îmi mai trebuie un expert contabil la vreo 30 de ani ca să mai am probleme şi cu soţul. Să vină să-mi dea amendă, că o să iasă revoluţie în piaţă", ne-a spus Vasilica Cristea din comuna Popeşti.


Mâine, ultima zi


Gigi Jipa, administratorul Pieţei Moldovei, spune că situaţia ţăranilor va fi va fi din ce în ce mai grea.
"Nu mi se pare normal să-i oblige pe ţărani să-şi facă firmă pentru două târne de legume sau fructe. Majoritatea dintre ei nici nu ştie unde este Tribunalul, darămite să mai facă acte pentru o firmă. Din cei aproape 500 de comercianţi din piaţă, peste 200 au doar certificate de producător", susţine Jipa.


Mâine este ultima zi în care ţăranii îşi vor mai putea vinde produsele în pieţe fără a figura ca PFA la Registrul Comerţului, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 44/2008.



593 de PFA-uri de la începutul anului
Din cei aproximativ 12.500 de comercianţi din judeţul Vrancea, 4.200 au statutul de persoane fizice autorizate. 593 dintre ele au luat naştere de la începutul acestui an. Înmatricularea în regim de Persoană Fizică Autorizată este preferată de comercianţi pentru că nu se plăteşte impozitul forfetar.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite