Ţăranii din Mera vin cu jalba în proţap la Prefectură / Instanţa le-a dat pădurile fără acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60 de ţărani din comuna Mera au venit astăzi dimineaţă cu jalba în proţap la Prefectură să îşi ceară din nou pădurile. Oamenii au primit în anul 2006 o hotărâre judecătorească de la Judecătoria Focşani definitivă şi irevocabilă care atestă că trebuie să îşi primească pădurile moştenite din moşi strămoşi deşi mare parte din ei se bazează doar pe declaraţiile de martori, fără ca martorii să aibă acte de pro

Autorităţile locale din Mera dar şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar au pus în aplicare actul de justiţie doar pentru o parte din petenţi. Sentinţa Judecătoriei Focşani din 2006 prevede punerea în aplicare a hotărârilor nr. 181 şi 184 din 2006 emise de Comisia Locală de Fond Funciar Mera privind retrocedarea a 600 de ha de pădure către 180 de persoane din comună, doar pe bază de declaraţii de martori, aşa cum se proceda de fapt pe vremuri în baga vechii legi de retrocedare nr. 18/2001.

Citiţi şi: Ţăranii din Nereju au venit cu jalba în proţap la Prefectură să îşi ceară pădurile

Ţăranii din Mera au mai primit o decizie din partea instanţei în urmă cu două săptămâni prin care comisiile de fond funciar sunt obligate să îi pună în posesie.

De această dată nu este vorba de o hotărâre definitivă, Perfectura având posibilitate de recurs.

Ţăranii cu acte rămân fără păduri

Până acum au fost puse în posesie doar 60 de persoane. Printre aceştia se numără şi cei care au prezentat acte de proprietate din partea martorilor care au depus declaraţii dar şi cei fără acte.

După punerea în posesie a acestora, fostul primar al comunei, Gheorghe Săraru, a fost arestat timp de două luni iar acum este judecat în 47 de dosare de retrocedare ilegală de păduri.

Procesul de retrocedare a fost sistat chiar dacă ţăranii au primit ulterior horăre judecătorească de punere în posesie.

Printre petenţii care nu au mai fost puşi în posesie se află şi ţărani care au acte de proprietate pe păduri şi nu le primesc pentru că sunt în acelaşi dosar cu cei care nu deţin acte. "Eu am de primit două hectare de pădure, am acte pe el, am şi hotărâre judecătorească şi nu îmi dă pădurea că sunt alţii fără acte. De cinci ani aştept. Am 80 de ani şi cheltui bani mereu să bat drumul la Prefectură şi tot nu îmi dă pădurea. Cred că nici nu mai apuc timpul când o voi primi", ne-a spus cu lacrimi în ochi Ştefan Avram, unul dintre ţăranii din Mera.

Subprefectul Sorin Hornea le-a răspuns astăzi ţăranilor că trebuie să mai aştepte ca instituţia să mai facă un recurs, "pentru că aşa prevede legea".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite