Tăierea indemnizaţiei pentru mămici face ca îngrijirea copilului să cadă în dizgraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului scade de la 85% la 64% din veniturile obţinute în ultimul an. Decizia, care va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie, îi determină pe o parte dintre părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului să se întoarcă la serviciu.

Aflarea veştii că indemnizaţia de creştere a copilului va fi redusă la 64% din salariu a căzut ca un trăsnet peste cei aproximativ 2.350 de părinţi care şi-au luat concediu ca să-şi îngrijească bebeluşii. Este şi cazul Gabrielei Guriţă, o tânără mămică din Focşani care, după recalcularea cuantumului, va trebui să se mulţumească cu suma de 600 de lei.

„Nu ştiu cum voi reuşi să mă descurc cu aceşti bani. Numai un pachet de pamperşi costă 65 de lei şi nu-mi ajunge mai mult de două săptămâni. Dar trebuie să mai cumpăr şi mâncare, hăinuţe, cheltuieli care depăşesc cu mult valoarea indemnizaţiei. M-am gândit şi la varianta întoarcerii la serviciu, dar vreau să fiu alături de copil până la vârsta de doi ani, de aceea voi face economii pentru a-i putea oferi băieţelului tot ce are nevoie", spune femeia.

Bombă pentru tăticii-mămici

Cei aproximativ 230 de tătici care au lăsat serviciul pentru a schimba scutece sunt de asemenea nemulţumiţi de această măsură de austeritate. De exemplu, Cătălin Stegărescu, inspector în cadrul Biroului Judeţean de Siguranţă Rutieră - IPJ Vrancea se ocupă de creşterea băieţelului său de opt luni, beneficiind de 85% din venitul ultimului an de muncă.

„Suntem o familie de bugetari şi nu ne este deloc uşor, mai ales că avem şi rate la bancă, iar soţia va primi de asemenea un salariu mai mic cu 25%. Deşi consider că este mult mai importantă educaţia copilului, poate o să mă întorc la serviciu odată cu împlinirea vârstei de un an. Dar ştiţi cum e, trebuie să ne supunem deciziilor, deoarece alte soluţii nu avem", mărturiseşte Stegărescu.

Cât despre tinerele care au amânat momentul aducerii pe lume a unui copil tocmai pentru a avea un loc de muncă bine plătit, de pe urma căruia să obţină o indemnizaţie substanţială, acestea sunt obligate să mai aştepte câţiva ani.

„Am terminat o facultate şi un masterat şi am ales să nu fac un copil înainte de a avea o stabilitatea financiară, pentru a-i putea oferi un trai cât mai bun. Însă, se pare că m-am chinuit degeaba, deoarece mergem din rău în mai rău şi nu pot da naştere unui copil în condiţii de austeritate", spune dezamăgită Alina Popa.

În ceea ce priveşte plafonul minim de acordare a indemnizaţiei, în valoare de 600 de lei şi cel maxim, de 4.000 de lei, acestea vor rămâne neschimbate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite