Sute de mii de euro din vânzarea fructelor de pădure/ Vezi aici cât oferă nemţii şi olandezii pe tona de măceşe sau cătină congelată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culegătorii de măceşe îşi duc marfa la centrul de la Panciu
Culegătorii de măceşe îşi duc marfa la centrul de la Panciu

Germanii, francezii, spaniolii sau olandezii oferă 1150 de euro pe tona de cătină şi 650 de euro pe o tonă de măceşe congelate. Centrul de Fructe de Pădure din Panciu a exportat în acest an aproximativ 300 de tone de măceşe, cătină şi coacăze negre, obţinând venituri în valoare de 200.000 de euro.

Sute de tone de fructe de pădure, culese din pădurile vrâncene, sunt trimise anual în Germania, Austria, Olanda, Spania sau Franţa, ţări care oferă bani frumoşi pe coacăzele, măceşele, cătina şi păducelul românesc, folosite cu precădere în industria farmaceutică, dar şi în cea alimentară.

Înainte de a lua drumul străinătăţii, recolta ajunge la Centrul de Fructe de Pădure din Panciu, singura fabrică ecologică din judeţ, înfiinţată în anul 1962. „Fructele, aduse la centru de către pădurari gata sortate, sunt congelate la o temperatură de minus 20 de grade, ambalate în cutii de carton, paletizate şi încărcate în mijloace de transport frigorifice ", declară Costică Buciuc (foto), director tehnic al Direcţie Silvice Vrancea.

Costică Buciuc

În acest an, culegătorii au adunat aproximativ 300 de tone de cătină, măceşe şi coacăze negre, fructe care au adus un profit substanţial. „La export, preţurile de desfacere variază între 650 de euro pentru o tonă de măceşe şi 1150 de euro pentru o tonă de cătină. Comparativ cu anii trecuţi, comenzile au mai scăzut, deoarece nemţii, de exemplu, mai au destulă marfă pe stoc. Oricum, din vânzarea acestor fructe am obţinut în jur de 200.000 de euro, bani cu care sunt plătiţi culegătorii şi se acoperă cheltuielile de transport până la centrul din Panciu, de refrigerare, congelare şi ambalare. Direcţiei Silvice îi rămâne un profit de 15 - 20%", mai spune Costică Buciuc.

catina

Pe lângă fructele de pădure, exportate cu certificat bio eliberat de către Ministerul Agriculturii, la mare căutare sunt şi vişinele, vândute cu 465 de euro - tona.

Doar 10% din producţie, pe piaţa internă

Foarte puţine sunt firmele româneşti interesate de achiziţionarea fructelor de pădure, cunoscute drept veritabile surse de vitamine şi uleiuri cu puteri vindecătoare.

„Măceşele au o concentraţie foarte mare de vitaminele C şi A, iar cătina are uleiuri folosite la prepararea unor creme cicatrizante. Astfel de produse naturale, extraordinar de valoroase, ar trebui exportate ca şi produs finit, astfel încât câştigurile românilor să fie considerabil mai mari. Ar trebui stimulate fabricile româneşti care produc sucuri, gemuri sau produse farmaceutice din aceste fructe", declară Fevronia Stoica, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite