Sute de focşăneni dorm în frig şi visează ajutoare de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toader Stanciu se consolează doar cu faptul că şi-a depus formularele
Toader Stanciu se consolează doar cu faptul că şi-a depus formularele

Focşănenii se îngrămădesc să obţină subvenţii pentru căldură, deşi societatea de termoficare ENET SA este în focurile debranşărilor. Aproape 1.000 de focşăneni şi-au depus deja actele pentru a primi ajutor la încălzire. Cei care nu au făcut încă acest lucru, mai au timp până pe 25 noiembrie.

Începând din această lună şi până în luna martie a anului 2011, familiile sau persoanele singure care câştigă sub 615 lei/membru de familie beneficiază de ajutor de căldură din partea statului, diferenţiat, în funcţie de venituri.

În Focşani, din acest punct de vedere, situaţia este mai mult decât delicată, în condiţiile în care peste o sută de asociaţii de proprietari au fost debranşate de ENET din cauza facturilor neplătite.

Cu toate acestea, zeci de persoane care îndeplinesc condiţiile de a primi sprijinul de căldură fac coadă zilnic la ghişeul societăţii de termoficare, în speranţa că se va reveni asupra situaţiei anterioare şi vor avea din nou caloriferele calde.

„Din primele zile când s-a dat drumul la cererile de ajutor de căldură m-am dus şi am completat formularul. Familia mea este compusă din şapte persoane şi cu pensia mea, de 670 lei, a soţiei, şomajul băiatului, alocaţiile copiilor adunăm puţin peste 2.100 de lei. Din calculele mele, ar trebui să primim ajutor jumătate din contravaloarea facturii dintr-o lună de iarnă, dar blocul meu e debranşat de la reţea, pentru că are un vecin datorii de peste 4.000 de lei", spune Toader Stanciu, care locuieşte în blocul H8, din Cartierul Gară.

Potrivit reprezentanţilor ENET, acociaţia din care face parte şi acest bloc figurează în topul datornicilor, cu 155.000 de lei restanţe, şansele ca banii să fie achitaţi într-un timp scurt fiind mici.

image

Factură zero, ajutor zero

„Pentru luna noiembrie, având în vedere că sunt debranşaţi, în facturile pe care le emitem suma de plată va fi zero. Prin urmare, şi ajutorul de căldură pentru cel care a solicitat prin cerere să beneficieze de sprijin de la stat va fi zero. Singura soluţie este să plătească debitele la zi şi atunci vor intra în grafic", precizează Cristina Gavrilă, purtător de cuvânt al ENET Focşani.

Până ieri, 950 de focşăneni au trecut pragul centrului comercial al ENET pentru a depune formularele de ajutor de căldură, acţiunea urmând să se finalizeze pe 25 noiembrie.

De la reprezentanţii ENET am mai aflat că în câteva zile va începe o nouă campanie de debranşare în care vor fi lăsaţi fără apă caldă şi căldură clienţii cu debite restante care sunt facturaţi individual.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite