Suntem pe lista neagră a Comisiei Europene pentru cinci calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea, arată cum funcţionează programul
Toni Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea, arată cum funcţionează programul

Programul naţional ce redă integral pe internet hotărârile Curţilor de Apel s-a blocat din lipsă câtorva zeci de mii de lei.Creat de Tribunalul Vrancea, suportul tehnic al portalului a fost depăşit după publicarea documentelor la nivel naţional doar timp de un an.

Programul de vizualizare online a hotărârilor judecătoreşti din ţară, JURINDEX, este blocat pentru că nu mai are suport tehnic.

Din această cauză a fost menţionat în raportul Comisiei Europene pe Justiţie ca fiind unul dintre aspectele negative pentru care va continua monitorizarea asupra României.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, spune că nu mai pot fi adăugate documente de la începutul anului din cauza unor neînţelegeri cu instanţa care a creat programul, respectiv Tribunalul Vrancea.

„Sperăm ca în cel mai scurt timp să depăşim blocajul creat ca urmare a unor neînţelegeri cu partenerul nostru - Tribunalul Vrancea. În măsura în care nu se va reuşi deblocarea acestui proiect, vom lua decizia de a-l continua pe cont propriu", a declarat preşedintele CSM, Florica Bejinaru, imediat după prezentarea raportului pe justiţie al Comisiei Europene.

Preşedintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Adrian Toni Neacşu, declară că hotărârile instanţelor ataşate până acum în program pot fi vizualizate, însă nu mai pot fi adăugate documente în program întrucât posibilitatea de stocare s-a epuizat.

Programul Jurindex, creat de instanţa vrânceană pentru a nu mai pune justiţiabilii pe drumuri la toate instanţele în ţară, urma să fie finanţat, în baza protocolului încheiat între CSM şi Tribunalul Vrancea, pentru suplimentarea suportului tehnic. Totul se rezumă la câteva servere şi calculatoare.

„Suportul tehnic este epuizat. Practic, instanţele ne trimit hotărârile în reţea sau pe CD-uri şi un specialist de la noi le pune în program. Acesta este unul dintre obiectivele negative care menţin activă monitorizarea pe justiţie asupra României de către CE", ne-a declarat Toni Neacşu.

Sistemul Jurindex, premiat de Comisia Europeană

Jurindex este singurul program din ţară care redă integral toate hotărârile instanţelor. A fost premiat anul trecut de Comisia Europeană pentru contribuţie la transparenţă în justiţie. „Sistemul trebuie automatizat. Oricum, nu e vorba de o investiţie mare. Am stabilit o întâlnire cu preşedintele CSM şi se va rezolva situaţia", susţine Toni Neacşu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite