Sunt campionii României la restanţele către bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşănenii nu se îmbulzesc pentru a scăpa de datorii
Focşănenii nu se îmbulzesc pentru a scăpa de datorii

Zeci de mii de focşăneni nu şi-au plătit impozitele pe anul în curs şi nici nu dau semne că ar vrea să o facă

Din totalul de 26.053.412 lei, focşănenii nu au achitat până acum decât 8.972. 240 lei, datoriile lor fiind de 17.081.172 lei.

Viorel Popa, în vârstă de 52 de ani, şi-a achitat ieri o mare parte din taxele şi impozitele restante pe anul 2009, în valoare de 300 de lei.


"Niciodată nu mi s-a întâmplat să stau până spre finalul anului cu plata impozitelor, dar situaţia financiară actuală nu-mi mai permite să-mi achit datoriile la timp. Salariile le primim cu mare întârziere şi trăim mai mult din împrumuturi. Am plătit astăzi aproape 300 de lei, dar mai am 150 de lei datorii. Până la finele anului sper să fiu pe zero", ne-a spus focşăneanul.


Pentru persoanele fizice cele mai mari datorii sunt la impozitele pe clădiri, chiriile pe teren şi locuinţe, dar şi la taxele de utilizare a domeniului public.


"Doar 46% dintre focşăneni şi-au achitat la zi drepurile către stat. Este o situaţie grea, dar sperăm ca ea să se rezolve repede pentru că încasările sunt din ce în ce mai mici şi finalul anului este aproape
", spune Dan Cazaciu, şeful Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Focşani.


Datorii mari la utilităţi


Focşănenii au mari probleme şi la plata utilităţilor. În special la apă rece şi agent termic, datoriile au crescut cu 20 şi 30%.

Cum sunetm în sezonul rece, reprezentanţii furnizorilor spun că sumele cresc ameninţător de tare.

Pe lângă aceste restanţe, focşănenii mai datorează aproape 18 milioane de lei la impozite şi taxe locale, motiv pentru care aproape 8.000 de localnici au poprire pe venituri.

"Am datorii la întreţinere de câteva milioane. Câştig doar 600 de lei pe lună, dar mai am şi copii la şcoală. Am de achitat şi impozitul la Primărie de aproape 270 de lei pe tot anul. Nu am dat un leu până acum", a recunoscut Cristian Manole, un focşănean în vâstă de 51 de ani.


Firmele sunt în colaps financiar

Nici contribuabilii - persoane juridice din Focşani nu stau mai bine cu achitarea taxelor şi impozitelor către bugetul local. Datoria societăţilor comerciale este în acest moment de aproximativ 15 milioane de lei, din suma totală de 30.468.156. Firmele au achitat până acum doar jumătate din sumă, adică 15.485.652 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite