Statul taie din carnea copiilor sărmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru hrana puşcăriaşilor statul nu taie din fonduri, copiii instituţionalizaţi vor mânca cu 20% mai puţin. Nutriţionistul de la Centrul Maternal susţine că micuţii asistaţi vor avea mai puţină carne pe masa zilnică. Cheltuielile cu mâncarea scad de la 8,3 lei, la 6,64 lei.

Din acestă sumă de 6,64 lei, trebuie acoperită nu numai hrana unui copil ci şi cheltuielile pentru utilităţi, cum ar fi gazul, curentul sau detergentul pentru spălarea vaselor.


În aceste condiţii, este greu de închipuit cum va arăta meniul zilnic al unui copil. Dacă acum meniul cuprinde cele 2.500 de calorii, peste câteva zile medicul nutriţionist va avea mare bătaie de cap, pentru pentru a face porţii normale pentru fiecare dintre cei 15 copii din Centrul Maternal din Vrancea, la care se adaugă cele şase mămici şi alţi zece copii aflaţi în Biroul de Consiliere.

"Astăzi avem următorul meniu: dimineaţa: parizer, unt, pâine, gem şi ceai; la prânz, avem brânză de burduf cu mămăliguţă şi varză cu carne, iar seara, cârnaţi, pâine şi lapte bătut. În afara celor trei mese zilnice, la orele 10.00 şi 16.00 avem şi două suplimente în care se dau fructe sau dulciuri.


În urma diminuării cu 20%, mamele nu vor mai beneficia de acest supliment, pentru a le rămâne copiilor desertul întreg"
, consideră Violeta Pavelescu, şefa Centrului Maternal Vrancea.

Aceasta este de părere că sumele alocate hranei copiilor instituţionalizaţi, persoanelor cu handicap şi bolnavilor din spitale nu ar fi trebuit aplicate diminuări.

"Îşi bat joc de noi"


Valentina Relia este mama a două fete în vârstă de o lună şi doi ani, cu care stă în Centrul Maternal.


"Nu ştiu ce vom face dacă ni se va mai lua din hrana copiilor pentru că nu avem nicio putere. Este bine că am un acoperiş deasupra capului, dar eu acum alăptez şi copilul este nevoie de un meniu special, aşa cum s-a făcut până acum. Nu ştiu ce se va întâmpla de acum încolo, dar cred că îşi bat joc de noi cei care se află acum la putere",
spune, cu durere în suflet, tânăra mamă.


Minuni din partea nutriţionistului

Cele 2.500 de calorii zilnice, cât acoperă în prezent raţiile de mâncare, vor trebui să fie atinse şi după reducerea cu 20% a bugetului. "Legea trebuie respectată, aşa că suntem legaţi de mâini şi de picioare. Din cele 100 de grame de carne vom da de acum încolo doar 80 de grame. Numai un singur fel de mâncare va mai fi cu carne", a spus medicul nutriţionist Maria Crăciun.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite