Sportul este o afacere de milioane pentru şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 70% din banii investiţi în sălile de sport de la şcoli provin din taxele de închiriere.În sala în care în timpul zilei elevii fac orele de educaţie fizică, după-amiaza şi în special seara, vin cei care vor să joace fotbal dar şi cluburile private de arte marţiale.

Directorii unităţilor de învăţământ din Focşani recunosc că principalul motiv al închirierii sălilor de sport este de ordin financiar. Preţurile diferă de la o şcoală la alta, unele fiind chiar mai ridicate decât cele care există la bazele sportive private din oraş.

„La şcoala noastră, taxa pe oră este de 60 de lei. Cea mai mare aglomeraţie este în weekend, atunci când sala este închiriată de diferite cluburi de arte marţiale, tenis de câmp şi fotbal. Totul este legal, pe bază de contract. Suma care se strânge din închiriere este de câteva sute de lei pe lună.

Anul acesta, Colegiul „Alexandru Ioan Cuza", care practică o chirie de 40 de lei pe lună, ne-a cam luat clienţii", ne-a spus directorul Şcolii „Ion Basgan", Tiberiu Dima.


Acesta susţine că banii pe care şcoala îi încasează de la cluburile private se reinvestesc în întreţinerea bazei sportive.


„La şcoala noastră nu a mai fost prins şi un post de femeie de serviciu pentru sala de sport şi a trebuit cumva să scoatem bani pentru întreţinerea şi curăţenia bazei. Din banii pe care îi încasăm lunar plătim separat un om de serviciu, iar la finele fiecărui an şcolar facem o curăţenie generală", a adăugatTiberiu Dima.

Tarif de lux la "Unirea"

Directorul Colegiului "Unirea", Cornel Noană, ne explică de ce Consiliul de Administraţie a stabilit ca preţul chiriei pe oră la sala de sport este de 80 de lei, cel mai piperat din oraş.

"Noi am mers pe ideea că e mai bine să ai doi sau trei clienţi fiedeli, decât să fie îmbulzeală şi să trebuiească să investim mult în reparaţii. Noi practicăm acelaşi preţ ca la Sala Sporturilor, dar în perioada iernii nu se moare de frig, iar vara, nu se moare de cald condiţiile sunt la fel", explică Noană.

Mai ieftin la bazele private

Cele cinci baze sportive private care s-au construit în Focşani în ultimii ani practică preţuri sub cele cerute de conducerile şcolilor vrâncene. Tariful perceput pentru o oră de închiriat, "particularii" au un preţ de pornire de la 25 de lei şi care poate ajunge la 80 de lei, dar copiii beneficiază de duşuri, bazin şi saună.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite