Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” este indezirabil pentru Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia judeţeană ar vrea să fie stăpână şi peste spitale, dar condiţionează preluarea acestora de lichidarea datoriilor

Transferul managementelor spitalelor de la Ministerul Sănătăţii către consiliile judeţene se naşte greu la Vrancea, unul dintre ultimele judeţe în care pun condiţii.

După ce luna trecută Consiliul Judeţean a refuzat să preia managementul asistenţei medicale al unităţilor sanitare publice din spitalele din Focşani, Vidra şi Dumbrăveni, săptămâna aceasta consilierii judeţeni l-au împuternicit pe Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, să semneze protocolul de predare-primire între Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Judeţean.

Nu oricum, ci cu condiţia stingerii datoriilor pe care spitalele le au la momentul preluării de către administraţia judeţeană, deşi unii consilieri se îndoiesc că se va întâmpla.

Aleşii sunt sceptici

„Aşa cum Guvernul derulează activitatea bugetelor locale, mă gândesc cu groază la ce se va întâmpla cu managementul spitalelor. Noi ne asumăm o mare răspundere şi toată populaţia va avea ca ţintă Consiliul Judeţean. E o problemă pe care ministerul ne-o aruncă fără să prevadă şi fondurile necesare", este de părere Fevronia Stoica, consilier judeţean.

La rândul său, Marian Oprişan, spune că Ministerul Sănătăţii s-a angajat doar că va plăti datoriile acumulate până la 31 martie, fără penalităţi şi majorări.

„Rămâne problema penalităţilor şi majorărilor care se acumulează în sarcina unităţilor spitaliceşti pentru suma restantă la 31 martie 2010 şi până la stingerea datoriei, sume de care nu se face vorbire cine le va achita. Noi în niciun caz nu vom semna pentru aşa ceva", a ţinut să-şi arate puterea de convingere Marian Oprişan.

La ora actuală, Spitalul „Sfântul Pantelimon" din Focşan are o datorie de 219 miliarde de lei vechi, spre deosebire de spitalele din Dumbrăveni şi Vidra, care au reuşit performanţa de a fi pe zero la capitolul datorii.

Moise vrea la CJ

Directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, nu a dat ieri pe la birou şi nici nu a avut telefonul deschis pentru a-i fi consemnat punctul de vedere. În schimb, Nicolae Moise, managerul Spitalului „Sf Pantelimon" ne-a declarat că descentralizarea pe care o doreşte Ministerul Sănătăţii ar fi de bun augur.

„Normal că e mai bine să trecem la Consiliul Judeţean. Ministerul se va ocupa de dotarea cu aparatură medicală, Casa de Asigurări de finanţarea serviciilor medicale, iar Consiliul Judeţean de plata utilităţilor, întreţinere, modernizare şi reabilitare", şi-a exprimat punctul de vedere Nicolae Moise.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite