Focşani: La Spitalul de Urgenţă se vine cu ser şi perfuzoare la pachet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardiologia, pediatria şi chirurgia nu mai asigură îngrijiri medicale decât pe cheltuiala bolnavilor. Pacienţii Spitalului de Urgenţă îşi cumpără de la farmaciile din oraş materiale sanitare de care ar trebui să beneficieze gratuit.

Bolnavii care ar trebui să primească un tratament corespunzător sunt de cele mai multe ori nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi asigura materialele sanitare. Cei mai afectaţi sunt pacienţii secţiei de chirurgie, care au nevoie de operaţii.


“Fratele meu a fost internat de urgenţă cu o criză de apendicită şi ni s-a spus că spitalul nu are perfuzoare şi branule. A trebuit să cumpăr de la farmacie, am dat câteva sute de mii că a avut nevoie de perfuzie”, spune Ioana Neagu.


Ceea ce se întâmplă de câteva zile în cea mai mare unitate sanitară a judeţului, este justificat de directorul spitalului, Nicolae Moise, ca efect al lipsei de fonduri.
 

“Este adevărat că sunt probleme cu perfuzoarele, branulele, serul fiziologic, dar şi cu unele medicamente. Sunt probleme la secţiile de pediatrie, chirurgie, terapie şi cardiologie.

Nu avem bani, iar firmele de distribuţie nu ne pot aştepta la nesfârşit cu facturile neplătite. Sunt nişte reeşalonări, dar şi aşa suntem în imposibilitatea de a mai achiziţiona materialele sanitare şi medicamentele de care avem nevoie în această perioadă”
, a spus Moise.

Spitalul are de primit bani


Directorul Spitalului de Urgenţă din Focşani, aşteaptă banii de la Casa de Asigurări Medicale pentru a putea să-şi plătească, la rândul său, datoriile pe care le are faţă de furnizori.


“Avem şi noi de primit la rândul nostru bani de la CAS. De la începutul anului şi până la 1 octombrie am făcut servicii medicale pentru care Casa de Asigurări Medicale trebuie să ne achite suma de 115 miliarde de lei vechi. Sunt bani facturaţi pe care trebuie să-i primim anul acesta, dar nu cred că se va întâmpla asta deoarece este un blocaj financiar”, declară directorul spitalului.


“Eu aş fi bucuros dacă am primi 60 de miliarde pentru a putea plăti salariile, utilităţile şi o parte dintre datoriile pe care le avem la firmele de deistribuţie a medicamentelor. La această oră avem în cont 53 de miliarde de le vechi, din care 44 miliarde lei vechi înseamnă salariile. Mai rămân nouă miliarde de lei vechi, bani cu care sperăm să putem debloca situaţia ”, a conchis Moise.


4,5 miliarde pentru gripa porcină

Pacienţii spitalului au însă şi un motiv să răsufle uşuraţi, asta pentru că Ministerul Sănătăţii a trimis către unitate banii necesari achiziţionării materialelor pentru prevenirea transmiterii gripei noi.


 “Anotimpul rece aduce mai multe răceli şi gripe şi de aceea suntem în criză cu materialele medicale. Aprovizionarea se face în salturi şi mai exisă zile în care oamenii se mai duc şi cumpără de la farmacii ce au nevoie. Pentru gripa nouă au fost trimise 4,5 miliarde de lei vechi de către Ministerul Sănătăţii, bani pentru a cumpăra măşti medicale, halate şi substanţe dezinfectante”, ne-a mai declarat Moise.

 

 

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite