Spitalele din Vrancea au început să fie “curăţate” de paturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" Focşani a rămas cu 728 de paturi din cele 821 care erau până acum. Şi acesta este doar începutul. Dacă până acum nu se punea problema restructuării de posturi, de la 1 ianuarie 2011 se anunță mari reduceri de personal.

Spitalul din Mărăşeşti nu el a fost nici el ocolit de reducerea numărului de paturi. Au fost reduse 12 locuri de la Chirurgie şi Medicină Internă, dar niciunul de la Maternitate, chiar dacă de la începutul anului aici nu a fost înregistrată nicio naştere.

"Ni s-a impus această reducere a paturilor printr-un protocol semnat de ministru. Era mai bine ca decizia să fie lăsată la latitudinea noastră", a declarat Constantin Barbu, directorul spitalului din Mărăşeşti.
Reducerea drastică a numărului de paturi va conduce automat la creşterea gradului lor de utilizare, cu peste 150%.

Măsura i-a nemulţumit şi pe pacienţi. Vasile Burtea, un focşănean internat la Spitalul de Urgenţă, se teme că, în viitor, bolnavii vor sta înghesuiţi ca sardelele.
"Acum este vară şi nu sunt aşa de mulţi pacienţi, dar toamna şi iarna parcă văd că se va sta la fiecare secţie numai câte doi în fiecare pat", a comentat focşăneanul.

Urmează personalul

Potrivit unui proiect de lege, vor fi restructurate din spitalele publice peste 3.500 de posturi, în frunte cu personalul TESA și muncitorii care sunt angajaţi la spital. Dacă la ora actuală normativele prevăd că în spitalele mari trebuie să fie un medic la fiecare 12 paturi și câte o asistentă medicală la zece paturi pe tură, de anul viitor va fi câte un medic la 5-15 paturi și câte o asistentă la 8-12 paturi.

Prin urmare, poate fi aplicată norma minimă de personal, nu neapărat maximă.


De exemplu, la Spitalul de Urgenţă Focşani sunt la ora actuală 728 de paturi și aproximativ 100 de medici. Dacă va fi aplicată norma minimă de personal, numărul medicilor ar putea fi redus drastic, chiar dacă diretorul Nicolae Moise se fereşte să spună asta.

"Acum nu se pune problema restructurării de personal. Deocamdată s-au luat câte cinci până la zece paturi din fiecare secţie din spitale", a recunoscut Nicolae Moise, directorul Spitalului de Urgenţă din Focşani.


21 de milioane lei, datorii


Până şi hrana zilnică a bolnavilor de la Spitalul de Urgenţă se ia pe datorie. Furnizorii cer şi ei cu disperare banii, pentru că nu mai pot credita unitatea la nesfârşit.


"Datoriile cresc în fiecare lună. Avem numai bani de salarii,care şi ele s-au micşorat cu 25%. Este greu să mă gândesc când vom reveni la normal", a spus Nicolae Moise.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite