Speriaţi de rate şi şomaj bugetarii vrânceni sfidează greva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toţi salariaţii din instituţiile publice din Vrancea vor fi prezenţi mâine la serviciu, „fentând" greva generală anunţată în urmă cu zece zile. Doar asistenţii medicali, angajaţii de la Protecţia Copilului şi o parte a cadrelor didactice sunt hotărâţi să protesteze.

Greva generală anunţată pentru mâine în Vrancea pare a fi o combinaţie între greva japoneză şi un soi de protest la locul de muncă.

Descurajaţi de faptul că începând cu 1 iunie vor avea salariile micşorate cu 25%, dar şi temându-se pentru locurile lor de muncă, foarte mulţi salariaţi din mediul bugetar vrâncean s-au hotărât să nu ia în seamă greva anunţată la nivelul întregii ţări şi ca atare vor munci normal.

Este cazul funcţionarilor din majoritatea instituţiilor publice, respectiv Direcţia de Finanţe, Casa de Pensii, Direcţia de Muncă, AJOFM, ITM, care vor lucra după un program normal.

„Vom face grevă doar cu gândul. Foarte puţini salariaţi de-ai noştri au semnat pentru grevă şi pentru că nu îndeplinim condiţiile pentru a declanşa conflictul ne vom vedea fiecare de treabă", ne-a declarat, în numele celor 360 de membri, Ioan Mihalcea, şeful sindicaliştilor din Finanţe.

Greva taie din salarii

„Nu este destul că mi se taie un sfert din leafă, mai fac şi grevă ca să nu mă mai duc acasă cu niciun ban. Am copii de crescut, rate de plătit la bănci, nu fac grevă că şi aşa nu se preconizează nimic bun", ni s-a confesat Mărioara Bodea, salariat la Finanţele Publice.

Chiar şi poliţiştii au ezitat să adere la greva generală astfel că astăzi vor lucra ca în oricare altă zi. „În semn de solidaritate cu bugetarii din toată ţara vom purta totuşi banderole albe la mână. Înţeleg că aşa vor face toţi colegii noştri din ţară", ne-a precizat Ciprian Grosu, liderul sindicatului ProLex al poliţiştilor.

Sănătatea merge mai departe

Printre puţinii care respectă deciziile marilor confederaţii sindicale sunt salariaţii din Sănătate şi din cadrul Protecţiei Copilului, aceştia urmând să fie susţinuţi sporadic de o parte a cadrelor didactice.

„Va fi grevă în toate cele şapte unităţi spitaliceşti din judeţ. Conform legii, vom asigura 30% din personal pentru cazuri de urgenţă", spune Claudiu Grosu, liderul SANITAS Vrancea, sindicat care numără aproximativ 2.500 de membri.

În Învăţământ, cadrele didactice sunt împărţite pro şi contra grevei, astfel că se aşteaptă ca protestul de mâine să nu aibă efectul scontat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite