Specializări inedite pentru viitorii liceeni/ Vezi aici ce calificări oferă liceele din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţie media sau ecologie şi protecţia mediului sunt câteva dintre profilurile incluse în noul plan de şcolarizare. În momentul în care şi-au propus să diversifice calificările, directorii liceelor au ţinut cont şi de cererea de pe piaţa muncii, astfel încât elevii să se poată angaja imediat după absolvire.

Dacă până în urmă cu câţiva ani, liceele tehnolgice pregăteau specialişti în domenii precum mecanică sau prelucrarea lemnului, acum oferta educaţională este mult mai diversificată şi adaptată cerinţelor pieţei.

De pildă, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu", viitorii boboci au şansa de a studia „Ecologia şi Protecţia Mediului", o calificare cu totul nouă, autorizată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Pe lângă profilurile Construcţii, Mecanică şi Electronică, ne-am gândit să lărgim oferta educaţională, astfel încât absolvenţii noştri să aibă şanse mai mari de angajare. Cum întreprinderile mecanice sunt din ce în ce mai puţine, considerăm că specialiştii în Protecţia Mediului şi Turism, o altă specializare introdusă în planul de şcolarizare, sunt mai căutaţi", declară Vasile Lupu, directorul Colegiului „Ion Mincu" din Focşani.

Specialist în producţie media

Şi Colegiul „Gheorghe Balş" din Adjud şi-a diversificat calificările elevilor, ţinând cont şi de nevoile agenţilor economici din zonă. De exemplu, la rugămintea societăţii „Vrancart", producător de hârtie şi carton, conducerea liceului a luat decizia de a introduce în planul de şcolarizare 2011 - 2012 specializarea „Electronică şi Automatizări".

De asemenea, unitatea îşi atrage elevii cu un profil cu totul nou, „Producţie media", nemaintâlnit până acum în judeţ.

„Absolvenţii acestui profil vor avea şansa de a lucra ca şi tehnician producţie film şi televiziune, operator montaj sau de imagine, iar perspectivele de angajare în oraşe mari din ţară sunt crescute", declară Maria Bârlă, directorul Colegiului „Gheorghe Balş" din municipiul Adjud.

De altfel, şi elevii de clasa a VIII-a, care sunt în stadiul de studiere a ofertelor şcolare, se declară încântaţi de noile calificări puse la bătaie de liceele din judeţ.

„Mă bucur că nu se mai pune atâta accent pe Mecanică sau Construcţii, specializări care oricum nu mai sunt la mare căutare acum. De exemplu, turismul mi se pare un domeniu extrem de interesant şi chiar mi-ar plăcea să-l studiez în profunzime", mărturiseşte eleva Teodora Pintilie (14 ani).

Pentru anul şcolar 2011-2012, în liceele din Vrancea sunt disponibile 3.450 de locuri.

Lista completă a liceelor care oferă specializări noi:

Grupul Şcolar "Gheorghe Balş" Adjud, filieră tehonologică: Electronică şi Automatizări, Electric, Producţie Media

Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Focşani, filieră tehnologică: Ecologie şi Protecţia Mediului, Turism

Grupul Şcolar "G.G. Longinescu" Focşani, filieră teroretică: Ştiinţele Naturii

Grupul Şcolar "Grigore Gheba" Dumitreşti, filieră teoretică: Ştiinţele Naturii

Grupul Şcolar "Simion Mehedinţi" Vidra, filieră teroretică: Ştiinţele Naturii; filieră tehnologică: Protecţia Mediului, Turism, Alimentaţie

Liceul Agricol Odobeşti, filieră tehnologică: Agricultură, Economic

Liceul Teroretic "Duiliu Zamfirescu" Odobeşti, filieră teoretică: Metamtică-Informatică

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite