EXCLUSIV Soveja, arie protejată ca să scăpe din gheara unor oameni influenţi şi să ajungă la alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soveja, odinioară "Perla Vrancei", acum răvnită de oamenii înstăriţi.
Soveja, odinioară "Perla Vrancei", acum răvnită de oamenii înstăriţi.

Primarul Pleşa, care în 2006 a vândut terenuri la preţ de nimic fostului director SIE, Claudiu Săftoiu şi altor potentaţi ai vremii, acum se vrea luptător împotriva mafiei imobiliare şi a pădurilor, spunând că vrea să scape 5.800 de ha de pădure din gheara mahărilor. În calitate de custode, primăria comunei va decide în ce locuri se poate construi.

Primarul comunei Soveja, Costel Pleşa, a întocmit de curând un proiect prin care solicită Guvernului României să transforme pădurea de brazi şi pini de 5.800 ha ce asigură aerul puternic ozonificat în cea mai ozonată staţiune din Europa, în arie protejată.

Edilul îşi motivează proiectul prin faptul că vrea să scape staţiunea cunoscută ca fiind cea mai ozonată din Europa, de influenţa oamenilor de afaceri şi a politicienilor. Astfel, nu se va mai construi pe apucate, iar pădurile ce asigură aerul puternic ozonificat vor scăpa de exploatatori, spune Pleşa.

"Am făcut cele 5.800 ha ce înconjoară staţiunea arie protejată pentru a nu se juca nimeni cu pădurile. Au tot fost cereri, de curând, a fost o discuţie la o şedinţă a CJ pentru preluarea unui teren. Este drept că porţiunea staţiunii de 16,9 ha nu va fi încadrată în arie protejată penru că acolo se face turism. Dar dacă Soveja va fi arie protejată, atunci condiţiile pentru construcţii şi exploatare pădure vor fi mult mai drastice şi vor putea fi luate măsuri", ne-a declarat edilul (foto).

Costel Pleşa, primar Soveja

Custodele ariei va decide

Transformarea staţiunii Soveja în arie protejată a fost confirmată deja de reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului. Potrivit directorului Adrian Colin, custodele ariei protejate va decide care va fi perimetrul rezervat pentru construcţii. În cazul Soveja, custodele va fi cel mai probabil Primăria.

"Există un proiect pentru ca Soveja să devină arie protejată în cadrul programului "Natura 2000". Urmează ca acest proiect să fie aprobat de Guvern, ceea ce în mod sigur se va întâmpla. Atunci custodele ariei protejate, ce va fi un ONG sau Primăria, va decide pe ce amplasamente se poate construi şi în ce perimetru nu se poate intra", ne-a declarat Adrian Colin (foto).

image

Preţ mic pentru V.I.P- uri

Nu putem să nu amintim însă că, acelaşi primar, Costel Pleşa, ce se bate cu pumnii în piept ca să ţină în mână cea mai ozonată staţiune, a vândut porţiuni importante de teren în zonă în 2006 marilor potentaţi ai vremii, la preţ de patru ori mai mic decât cel de pe piaţă.

Pădurile din Soveja

Printre clienţi s-au numărat atunci fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săfotiu, prefectul Ion Oprea şi fostul şef al IPJ Vrancea, Viorel Şerbănoiu. Preţul: 2,5 euro/mp faţă de 20 de euro/mp cât ar fi valorat terenurile respective în mod normal.

"Vânzarea s-a făcut cu licitaţie, legal, iar domnului Săftoiu trebuia să îi dau terenul gratis pentru că a intervenit să ne ajute să reparăm drumul către Soveja, DN 2L"
, declara atunci primarul din Soveja.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite