Şomerii vrânceni „mănâncă” lunar peste două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Dumitru nu se poate folosi de diplomele obţinute la cursurile AJOFM
Liliana Dumitru nu se poate folosi de diplomele obţinute la cursurile AJOFM

Mii de vrânceni fără un loc de muncă trăiesc pe spatele statului, de vreme ce bugetul asigurărilor de şomaj este deficitar.

Lună de lună, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă trebuie să livreze nu mai puţin de 2.022.034 lei în conturile celor 4615 şomeri indemnizaţi, în timp ce suma încasată de la cei aproximativ 70.000 de angajaţi ai firmelor şi instuţiilor vrâncene depăşeşte cu puţin jumătate de milion de lei.

"Încasările din luna octombrie la bugetul asigurărilor pentru şomaj sunt în valoare de 0,59 milioane lei. De la începutul anului 2010 s-au încasat 6,6 milioane lei", declară Camelia Micheş, reprezentant al Direcţiei Judeţene de Finanţe.

Aşadar, mai bine de trei sferturi din banii necesari pentru plata indemnizaţiilor de şomaj provin de la bugetul statului.

„De vreme ce cota de contribuţie la bugetul asigurărilor de şomaj este de 0,5% atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, nu reuşim să strângem suficienţi bani. Însă, deşi bugetul este deficitar, până acum nu am fost nevoiţi să renunţăm la niciun curs de formare profesională", declară Maria Stoleru, reprezentant AJOFM Vrancea.

Diplome în sertar

În vreme ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă investeşte bani frumoşi în organizarea cursurilor de formare profesională, şomerii care sperau la un loc de muncă stau cu diplomele în sertar.

„Sunt de nouă luni în şomaj, am făcut două cursuri de calificare în domeniul alimentaţiei şi ca operator, însă nu am avut nicio şansă de angajare. Aş da orice ca să revin pe piaţa locurilor de muncă, deoarce nu mai pot supravieţui dintr-o indemnizaţie de 411 lei", spune Liliana Dumitru (39 ani) din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite