Soluţii viciate de la magistraţii sufocaţi de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mic de judecători şi multitudinea de dosare îşi pun amprenta asupra calităţii actului de justiţie. Conform statisticii Tribunalului Vrancea, numărul de dosare nou înregistrate la instanţe a crescut cu 25 % în primele şase luni ale lui 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009.

Cei 63 de magistraţi de la tribunal şi de la judecătoriile din judeţ au avut pe rol din ianuarie până acum, peste 24.000 de dosare.

Cele mai mari creşteri în ce priveşte volumul de muncă au fost înregistrate la Judecătoria Focşani unde numărul dosarelor a crescut cu aproape 40 % faţă de 2009 şi la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului, undecreşterea este de 43%, din cauza litigiilor provocate de criza financiară.

Raportat la schema de personal, fiecare judecător a avut de soluţionat în primele şase luni ale anului aproape 600 de dosare.

Sentinţe pe fugă

Preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacşu, declară că schema de personal la toate instanţele din ţară a fost aprobată în urmă cu 12 ani şi nu mai corespunde numărului de dosare. Numărul de magistraţi este de doar 50 % faţă de necesar. Consecinţele: judecătorii sunt nevoiţi să dea sentinţele "pe genunchi" pentru a le soluţiona la termen.

"Practic numărul de dosare depăşeşte limita biologică de încărcare a magistraţilor. Eu dacă am dosare cu sutele, nu mai apuc să discut pe îndelete cu omul. Acest volum din ce în ce mai mare de muncă afectează calitatea sentinţelor", spune Neacşu.

Cauza: legislaţia haotică

Unul dintre motivele pentru care numărul de dosare a crescut foarte mult este şi modul în care s-au făcut modificările legislative.

„Este o legislaţie inflaţionistă şi incoerentă. Nu se urmăreşte un fir. Fiecare schimbare generează noi conflicte de tratat în instanţă. Este bine dar trebuie cursiv. Exemplu: Legea 221/ 2009 despăgubea foştii condamnaţi politic. Abia după un an au revenit şi au hotărât şi o limită privind suma de bani în astfel de cazuri. Cheltuielile de logistică sunt pentru numărul de dosare de anul trecut, au fost şi reduse cu 25 % şi avem un număr imens de dosare", a mai explicat Adrian Toni Neacşu.

Justiţiabilii devin şi ei îngrijoraţi. „De asta sunt procese care durează şi 20 de ani. Sentinţele alea aberante când sunt oameni condamnaţi nevinovaţi sau criminali iertaţi cum credeţi că apar?", se întreabă retoric Ştefan Georgian din Focşani.

Avocaţii susţin magistraţii. „Numărul mare de dosare duce la oboseala psihică a judecătorului care evident că nu mai dă soluţii la fel", spune Mioara Flenchea, avocat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite