Soluţii de înfruntare a crizei economice: vânzarea animalelor din bătătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unor surse de venit sigure sau pensiile extrem de mici îi aduc pe vrânceni în târgul de animale. Zeci de porci, vaci şi cai îşi aşteaptă clienţii care de cele mai multe ori vin doar să testeze piaţa, însă fără a şi cumpăra, cu toate că preţurile sunt de criză.

Pentru vrâncenul Stan Lăbunţ, din localitatea Paltin, pensia de doar 400 de lei nu-i ajunge de la o lună la alta, de aceea este nevoit să-şi scoată la vânzare animalele din bătătură. Deşi are 84 de ani, vârstă la care în mod normal nu ar fi trebuit să mai ducă grija zilei de mâine, bătrânul şi-a scos din coteţ cei doi porci şi i-a adus la târgul din Obor.

„Nu mă pot descurca din pensie şi acum, dacă o să-mi mai ia 70 de lei, o să ajung să mor de foame. Dacă ar fi din nou Ceauşescu la putere, m-aş duce să-i fiu slugă doar ca să fiu sigur că nu voi ajunge în situaţia de a nu avea cu ce să trăiesc. Am trecut şi prin război, dar nici atunci nu am dus-o mai rău ca acum", spune mâhnit bătrânul.

Deşi preţurile sunt de nimic, iar pensionarul nu a cerut mai mult de 150 de lei pe un porc, clienţii au întârziat să apară.

„Trebuie să-i duc înapoi acasă că astăzi nu am avut niciun spor la vânzări. Am ieşit mai mult în pierdere că trebuie să plătesc şi drumul", mai spune Lăbunţ.

Singura sursă de venit

Ion Nechita din Homocea îşi întreţine familia doar din creşterea şi vânzarea animalelor, însă criza i-a pus afacerea pe chituci. Deşi a venit în târg cu nu mai puţin de 25 de porci, vrânceanul a reuşit să scape doar de trei bucăţi.

„Nu am altă sursă de venit decât porcii ăştia, dar uite că nimeni nu se apropie de ei. Lumea vine, se uită şi pleacă. Nu mai sunt bani şi acum guvernanţii vor să ne aducă la sapă de lemn. Mai grav este că dacă îi mai ţin o săptămână în coteţ mai cheltuiesc peste 200 de lei pe tărâţe", spune bărbatul.

Nici vrâncenii care au venit la târg cu gândul de a renunţa la caii sau vacile pe care i-au crescut ani la rând nu fost mai norocoşi.

„Calul ăsta m-a slujit vreme de şase ani, dar acum sunt nevoit să-l vând că nu mai am ce să-i dau de mâncare. Am ajuns să-mi întreţin familia din alocaţia celor trei copii, de unde să mai cumpăr şi fâneţ pentru cal?. Dar uite că nu am găsit niciun client şi trebuie să-l mai ţin o săptămână", spune Vasile Iordache.

Preţul unui cal variază între 600 şi 900 de lei, iar al unei vaci porneşte de la 800 de lei, ajungând până la aproximativ 1.500 de lei. Pe lângă animale, mulţi vrânceni îşi scot la vânzare proviziile de grâu, orz sau porumb.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite