Şoferia: mulţi veniţi, puţini admişi/ Vezi aici câţi din cei 15.000 de candidaţi vrânceni au promovat examenul auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la proba teoretică, 54% din totalul celor 15.000 de candidaţi au fost declaraţi admişi, la cea practică procentul nu a depăşit 38%. Pregătirea slabă a aspiranţilor la un permis de conducere şi lipsa de atenţie la volan fac ca gradul de promovabilitate a examenului auto să scadă de la an la an.

Din ce în ce mai mulţi vrânceni se înscriu la şcoala de şoferi, însă foarte puţini sunt cei care reuşesc să obţină permisul de conducere din prima încercare. De la începutul acestui an, aproximativ 15.000 de candidaţi şi-au încercat norocul, proba teoretică dându-le mai puţine bătăi de cap, în comparaţie cu cea practică, promovată doar de 5.700 de cursanţi.

Printre aspiranţii mai puţin pregătiţi se numără şi Decebal Bocâncă, un tânăr de 19 ani, care de mai bine de patru luni se străduieşte să obţină permisul de conducere.

„Prima dată, am picat examenul teoretic, apoi, când am reuşit să-l trec, am fost respins la traseu. Din cauza emoţiilor şi a neatenţiei nu am acordat prioritate de trecere. Şi cum n-am luat oraşul a trebuit să dau din nou sala, pentru a treia oară. Dar şi de data asta am avut ghinion, pentru că am întârziat şi am ajuns fix când s-a terminat examinarea. Sper ca până la sfârşitul anului să iau şi eu permisul", spune focşăneanul.

Doar să se testeze

Examinatorii susţin că proba pe calculator le creează dificultăţi doar candidaţilor slab pregătiţi. „Cei care nu promovează examenul teoretic vin nepregătiţi şi nu studiază în întregime prevederile regulamentului. Cred că unii vin mai mult pentru a se testa, nu neapărat pentru a fi declaraţi admişi", spune Stănel Cursaru, unul dintre examinatori.

Şi la proba practică se pică pe capete, mai ales că foarte puţini sunt cei care îşi dau interesul şi acordă atenţie semnelor de circulaţie şi indicaţiilor poliţiştilor.

„Pentru a reuşi să promoveze examenul practic, candidatul trebuie ştie să conducă foarte bine, să fie atent la traseu, la ceilalţi participanţi în trafic şi mai ales trebuie să nu se lase pradă emoţiilor atunci când poliţistul îl pune să execute una sau mai multe manevre. Tocmai din cauza faptului că numărul de accidente rutiere grave creşte de la o zi la alta, poliţiştii sunt mult mai atenţi la detalii şi bifează orice greşeală", declară instructorul Florentina Melinteanu.

Lipsa de experienţă şi neatenţia la volan au făcut ca de la începutul acestui an să se producă nu mai puţin de 165 de accidente rutiere grave soldate cu 34 de persoane decedate, 158 de persoane rănite grav şi 54 de răniţi uşor.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite