Şmecherie / Legumele autentice, promovate pe uşa din dos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii care au primit tarabe în Piaţa Moldovei de la "Propact" se plâng că nu au vad şi că nu îşi vând produsele. În celaşi timp, tot bişniţarii sunt cei care beneficiază de mesele de afară, care "pecetluiesc" intrarea în piaţă şi sunt luate cu asalt de clienţi.

Campania „Salvaţi ţăranul vrâncean" lansată cu surle şi trâmbiţe de sindicatul ţăranilor, „Propact" Vrancea se dezumflă. Producătorii se plâng că tarabele pe care le-au primit nu au vad şi că mesele de afară, de la intrarea în piaţă şi care au mai multă trecere la cumpărători, sunt ocupate tot de cei care cumpără marfa „la a treia mână" sau o aduc chiar din import.

image

„Aici, înăuntru, nu vin clienţi iar la mesele de afară unde vând comercianţii, nu ai loc să treci de clienţi. Nu mai intră până aici. Pe noi ne-a pus în spatele comercianţilor. Vara îi ţin pe ei afară şi la iarnă îi bagă aici înăuntru că noi nu mai avem ce vinde atunci", ne-a spus nea Costică Gavrilă, legumicultor cu ştate vechi în comuna Bilieşti.

Preţuri mai mici

În timp ce comercianţii ţin la preţ la marfa de import, ţăranii de la tarabele închiriate de „Propact" lasă la preţ. Fiecare produs, autentic de altfel şi cu puţine chimicale, costă cu 0,50 de bani mai puţin. Kilogramul de vinete ajunge la 80 de bani, roşiile costă doi lei iar castraveţii un leu kilogramul.

„Lăsăm la preţ, dar nu vin clienţii. Nu intră aici la noi. Eu de trei ore nu am vândut nimic. Îmi vine să scriu gratis pe ele şi nici aşa nu cred că vin cumpărătorii. Noi oricum nu putem veni în fiecare zi aici pentru că trebuie să mai şi muncim la câmp la legume să le culegem, unele să le stropim, să le udăm, să le legăm. Legea junglei. Bişniţarii prind loc în faţă şi producătorii mai în spate", ne-a spus şi Ioana, producător agricol din Ţifeşti.

Roşii colorate cu spray

Reprezentanţii „Propact" motivează că acestea au fost tarabele puse la dispoziţie de Administraţia Pieţelor şi că majoritatea meselor au fost deja arvunite de la începutul anului.

„Producătorii trebuie să înţeleagă că am luat mesele în interior să îi protejăm de ploi. Va veni timp urât în toamă. Cei care erau dinainte în piaţă au vrut să vândă afară. Este adevărat că acestea au fost şi mesele care ni s-au dat de la piaţă. Noi oricum vom face promovare în oraş cu fluturaşi ca focşăneanul să ştie să cumpere numai de la ţărani. Dar asta va dura un pic", susţine Costel Ichim de la Propact.

Mesele cu vad sunt "rezervate"

Angajaţii de la Administraţia Peţelor recunosc că mesele cu vad erau deja rezervate. „Mesele de afară sunt în regim de rezervare. Când au venit producătorii mesele erau deja rezervate iar rezevarea se reînoieşte în fiecare lună. Oricum Propactul aşa a cerut mese acolo", ne-a declarat directorul de la Administraţia Pieţelor Focşani, Fane Popa.

Clienţii preferă produsele autohtone însă spun că nu disting producătorii autentici de comercianţi.

image


„Este nemaipomenit să luăm legume direct de la producători dar nu ştim care sunt. Trebuie sprijiniţi şi oricum ei dau mai ieftin. Nu ca bişniţarii care aduc fasolea din China şi colorează roşiile la coadă cu spray. Apoi ne întrebăm de ce ne cedează organismul. Bişniţarii aceştia trebuie să dispară", ne-a spus Vasilica Cheleanu din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite