Sindicatele din învăţământ, lăsate fără fonduri de noul program de calculare a salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Tudor, liderul FSLÎ Vrancea spune că ministerul vrea desfiinţarea sindicatelor
Emil Tudor, liderul FSLÎ Vrancea spune că ministerul vrea desfiinţarea sindicatelor

Până în luna octombrie, pentru cele peste 5000 de cadre didactice membre de sindicat din Vrancea exista o soluţie simplă pentru a-şi plăti cotizaţiile către sindicat şi CAR, sumele în cauză fiindu-le oprite pe statul de plată al şcolii.

Începând însă cu luna octombrie, Ministerul Educaţiei a introdus printr-un ordin un nou program de calculare a salariilor dascălilor, intitulat „EDUSAL", care nu mai permite încasarea cotizaţiei pe statul de plată.

Profesorii s-au confruntat pentru prima dată cu această situaţie acum două zile, când şi-au încasat drepturile salariale pe luna trecută şi au observat că au mai mulţi bani în cont. Prin urmare, principalul sindicat din Vrancea care reprezintă interesele profesorilor, FSLÎ, se află în faţa situaţiei de a rămâne fără fonduri, liderii acestuia considerând că ministerul de resort „şi-a băgat coada", pentru a slăbi o forţă sindicală grea.

„Au gândit că în felul acesta ne vor decapitaliza şi vom rămâne fără membri de sindicat. Pasul următor era să nu mai pună în aplicare hotărârile judecătoreşti prin care profesorii au câştigat mai multe sporuri în instanţă, bazându-se că dascălii nu vor mai avea cui să se adreseze", ne-a declarat Emil Tudor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ-Filiala Vrancea.

În momentul de faţă se încearcă găsirea unei soluţii pentru ca sindicatul să nu fie privat de acel 1% din salariul brut, cât reprezintă cotizaţia la sindicat. „La noi s-a venit cu propunerea să încheiem un protocol cu banca de la care ne încasăm salariul pe card să se oprească suma respectivă şi să fie virată în contul sindicatului, dar colegii sunt suspicioşi şi nu sunt de acord ca banca să umble în conturile lor", ne-a spus învăţătoarea Maria Popescu.

Alte şcoli au găsit alte soluţii. „Noi plătim cu bani cash cotizaţia direct la sindicat, fiind avantajaţi că suntem în Focşani", ne-a declarat Daniela Plăiaşu, lider de sindicat la Colegiul Naţional „Unirea" din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite