Silviu Lucasievici ne spune adevărul din secretele anatomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă spune că nimeni nu deţine adevărul suprem iar anatomia are încă multe secrete, medicul legist este cel care dă verdictul, studiind corpul omenesc.

Pentru cei mai mulţi, medicina legală înseamnă lucrul cu cadavrele. Medicul legist Silviu Lucasievici spune însă că, mai bine de două treimi din activitatea serviciului pe care îl conduce se referă la investigaţii ale persoanelor în viaţă.

"În ciuda a ceea ce cred oamenii, medicina legală nu înseamnă doar să lucrezi pe cadavre, ba chiar asta este o mică parte din toată activitatea noastră", a spus medicul Silviu Lucasievici.

Chiar dacă acum îi place foarte mult ceea ce face, şeful SML Vrancea spune că pasiunea a venit în timp. "Pot să spun că nu am avut o chemare către medicină, chiar dacă mama este medic", a mai spus Silviu Lucasievici.

Încă din timpul liceului, Silviu Lucasievici a cochetat cu matematica, fizica şi chimia, care i-au fost ulterior de un real folos la admiterea la facultate.

"Am fost 10 pe loc la facultate şi era normal să am emoţii în momentul în care am susţinut examenul. Ţin minte însă că, cel puţin la biologie trebuia să înveţi literă cu literă din mai multe cărţi", a povestit medicul.

Medicina legală, o provocare

După şase ani de studii a mers la rezidenţiat şi a ales medicina legală. "Aveam de ales între mai multe specialităţi însă mi s-a părut o provocare să merg către medicina legală", s-a destăinuit Silviu Lucasievici.

Medicul consideră că sunt însă câteva trăsături de caracter obligatorii pentru a urma o astfel de carieră.

"Tăria de caracter şi antrenamentul de a lucra cu oamenii se dobândesc. Cel puţin aşa este în cazul meu. Cine spune că nu poate nu a încercat", consideră şeful SML Vrancea. Din 1995 lucrează în medicină legală, iar prima autopsie a făcut-o în timpul rezidenţiatului. În prezent, a ajuns la peste o mie.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce satisfacţie vă aduce munca dumneavoastră ca medic legist?

Chiar dacă pare mai ciudat, există satisfacţie şi în medicina legală. Faptul că efortul tău a ajutat la înfăptuirea justiţiei, la stabilirea dreptăţii. De multe ori, rezultatul muncii noastre este singura modalitate de a stabili adevărul.

Lipsurile de materiale v-au afectat munca?

Nu, din fericire până acum lucrurile au fost chiar în regulă. De acum înainte să vedem ce se va întâmpla cu fondurile alocate acestui sector, pentru că de acum intrăm într-o zodie a nevoilor. Vom încerca să păstrăm standardele cel puţin la nivelul actual.


Profil

Născut: 4 iulie 1968, Iaşi
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi
Profesie: medic primar medicină legală, şeful Serviciului de Medicină Legală Vrancea
Familie: căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite