Şeful ISJ Vrancea, Iordache Bostan, primarul din Panciu, Ion Petre şi alte 19 persoane importante trimise în judecată pentru corupţie la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, majoritatea cadre didactice la mai multe licee şi colegii din judeţul Vrancea, în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.

Printre aceştia se numără Anca Sonia Alexandrescu, profesor de limbă franceză şi limbă engleză la Colegiul Tehnic „A.I.Cuza" Panciu, Nicoleta Moise, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea" Focşani, Angela Sârbu, profesor de chimie la Colegiul Naţional „Unirea", Florin Iamandei, director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea", Constantin Constantinescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Emil Botta" Adjud, Nelu Botez, profesor de sport la Liceul Teoretic „Emil Botta" şi Adriana - Daniela Diaconu, profesor de informatică tot la „ Botta".

Acestora li se alătură Rodica Leaţă, director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau" Focşani, Florerenţa Orăşanu, profesor de limba franceză la Liceul „G.G. Longinescu" Focşani, Vica Mincă, inspector şcolar de specialitate la educaţie fizică şi sport în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea şi Marian Rachieru, profesor de matematică la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea".

Cadrele didactice au fost trimise în judecată pentru dare şi luare de mită, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic şi cumpărare de influenţă, precum şi complicitate la infracţiunile de dare şi luare de mită.

Iordache Bostan şi soţia sa, printre inculpaţi

Dosar penal i s-a întocmit şi inspectorului general, Iordache Bostan pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi soţiei acestuia, Mariana Bostan, acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită sunt primarul oraşului Panciu, Ion Petre (foto), Tatieana Stoian, administrator financiar de patrimoniu la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau" Focşani, Vasile Zbârciog, primar al comunei Străoane, Daniela Pamfil, inspector resurse umane în cadrul Primăriei municipiului Focşani, Ion Bolocan, Dănuţ Albu şi Oana - Denisa Alaci.

image

În urma verificărilor, procurorii DNA au constat că în perioada examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, inculpata Alexandrescu Anca Sonia, în baza unor înţelegeri prealabile avute cu inculpatele Moise Nicoleta şi Sîrbu Angela, a format un grup ocazional în scopul comiterii mai multor infracţiuni de corupţie având drept consecinţă fraudarea rezultatelor la acest examen de bacalaureat.

Bani pentru note mari

Astfel, în perioada desfăşurării examenului de bacalaureat respectiv, inculpata Alexandrescu Anca Sonia, în calitate de profesor examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic „Emil Botta" din Adjud la disciplina limba franceză, a pretins şi primit prin intermediul inculpatului Constantinescu Constantin sume de bani pentru ca un număr de 15 candidaţi (denunţători în cauză) să promoveze examenul de bacalaureat sau să primească note mari.

La rândul său, Constantinescu Constantin a pretins şi primit suma totală de 3.150 lei de la candidaţii respectivi şi de la inculpaţii Botez Nelu şi Diaconu Adriana Daniela. În acest circuit, Constantinescu Constantin a remis inculpatei Alexandrescu Anca Sonia 1.950 lei, a reţinut pentru sine 500 de lei, iar Botez Nelu şi-a însuşit suma de 700 lei.

Alexandrescu Anca Sonia a pretins şi primit suma de 2.000 euro de la inculpaţii Albu Dănuţ şi Zbîrciog Vasile în scopul de a interveni pe lângă profesorii examinatori care să acorde note de promovare la disciplina matematică fiilor denunţătorilor, bani pe care ulterior i-a remis inculpatului Iamandei Florin.

În acelaşi scop şi în aceeaşi calitate, Alexandrescu Anca Sonia a pretins şi primit suma de 400 lei de la primarul Petre Ion, pentru a interveni pe lângă inculpata Orăşanu Florenţa, profesor de limbă franceză şi profesor examinator, pentru a acorda unei candidate nota maximă, sumă de bani pe care a remis-o profesoarei Orăşanu Florenţa.

La rândul său, inculpata Bostan Mariana a pretins şi primit suma de 750 lei de la o denunţătoare pentru a interveni pe lângă soţul său, Bostan Iordache, inspector şcolar general şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat , în scopul ca acesta să-şi exercite autoritatea şi influenţa asupra profesorilor examinatori, pentru ca fiul denunţătoarei să promoveze examenele orale la limba şi literatura română şi limba franceză.

În plus, în cursul zilei de 24 iunie 2008, Bostan Iordache, în virtutea funcţiei sale, a intervenit pe lângă inculpata Alexandrescu Anca Sonia pentru ca aceasta să acorde nota maximă unui număr de trei candidaţi la disciplina limba franceză - proba orală.

Intervenţii pe lângă profesorii evaluatori

La rândul său,  Moise Nicoleta, în calitate de profesor examinator şi evaluator la disciplina limba şi literatura română a pretins şi primit suma totală de 3.000 lei de la o candidată şi Alaci Alexandra Denis cu scopul de a face intervenţii pe lângă profesorii evaluatori de la disciplinele limba şi literatura română, matematică, informatică şi sport, pentru ca cele două candidate să promoveze sau să obţină note mari la aceste discipline.

Inculpatul Zetu Mircea, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Vrancea - Poliţia Municipiului Adjud, a primit de la un denunţător suma de 800 lei pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori în scopul ca o candidată să promoveze examenele la limba şi literatura română şi limba franceză.

Sechestru pe bunuri

În vederea confiscării speciale a sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpaţilor Alexandrescu Anca Sonia, Sîrbu Angela, Moise Nicoleta, Iamandei Florin, Constantinescu Constantin şi Botez Nelu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite