Merg la şcoală seara ca să aibă de muncă ziua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seraliştii s-au descurcat la proba orală a bacalaureatului.
Seraliştii s-au descurcat la proba orală a bacalaureatului.

Este vorba de cei aproximativ 550 de elevi de clasa a 13-a cărora proba orală la limba şi literatura română le-a creat emoţii . La Colegiul „Valeriu Cotea", peste 180 de seralişti cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani se zbat să obţină o diplomă de bacalaureat, „vitală" pentru obţinerea unui loc de muncă.

Tudorel Lăcătuş are 42 de ani şi săptămâna trecută a susţinut prima probă a examenului de bacalaureat. Deşi nu mai asimilează informaţiile la fel de repede ca un adolescent de 18 ani, bărbatul din clasa a 13-a a obţinut calificativul „mediu" la proba orală de limba şi literatura română.

„Nu a fost foarte dificil, m-am descurcat cât de cât. Am avut emoţii, dar le-am depăşit văzând că subiectele sunt acceptabile. Aş fi vrut să iau măcar calificativul „avansat", dar e bun şi „mediu"", spune seralistul.
Bărbatul urmează cursurile la seral pentru a-şi putea găsi un loc de muncă mai bun, care să-i ofere siguranţa zilei de mâine.

Şi Daniela Turcitu a simţit emoţiile examenului de bacalaureat, însă se mândreşte că a primit calificativul „experimentat". Tânăra de 21 de ani urmează cursurile la seral, deoarece a renunţat la liceu pe când era în clasa a 11-a. „Din cauza unor probleme am fost nevoită să renunţ la liceu. Am făcut o pauză de doi ani, după care m-am înscris la seral. Vreau chiar să merg la facultate", mărturiseşte seralista.

Mai puţini promovaţi

Dacă în anii trecuţi, candidaţii seralişti erau „salvaţi" la bac de probele orale şi de sport, în acest an, nota finală va fi reprezentată de media celor trei probe scrise.

„Anul trecut peste 80% dintre seralişti au promovat examenul de bacalaureat, însă în acest an cu siguranţă rata de promovabilitate va fi mai mică. În plus, candidaţii trebuie să obţină minim 6 pentru a primi diploma, iar pentru seralişti este foarte greu, în condiţiile în care se iau în considerare doar notele de la scris. Oralul îi mai ridica la nota finală", declară Florin Iamandei, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea".

Majoritatea absolvenţilor excelează la română

La nivelul judeţului Vrancea, s-au înscris la bac 2.994 de candidaţi, dintre care 2.962 au susţinut proba orală la limba şi literatura română. Dintre aceştia, 478 au primit calificativul „mediu", 918 „avansat" şi 1.566 „experimentat". Cât despre cei 550 de seralişti, mai bine de jumătate au fost de nivel mediu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite