Scumpirea gigacaloriei îi aduce pe focşăneni la sapă de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Răchitosu face împrumuturi pentru a plăti întreţinerea
Cornelia Răchitosu face împrumuturi pentru a plăti întreţinerea

Vestea că factura la întreţinere va fi mai scumpă cu câteva sute bune de lei a căzut ca un trăsnet peste focşăneni. Dacă proiectul propus de primarul Decebal Bacinschi va fi acceptat de către consilierii locali, preţul gigacaloriei va ajunge la 182 de lei.

Focşănenii care îşi încălzesc apartamentele cu agent termic furnizat de către societatea de termoficare ENET vor trebui să plătească facturi la întreţinere mai mari cu aproximativ 30%. Asta în condiţiile în care proiectul de majorare a preţului gigacaloriei va fi acceptat de către consilierii locali.

„Aşteptăm să vedem dacă proiectul va trece sau nu de Consiliul Local", declară primarul municipiului, Decebal Bacinshi. Proiectul a mai fost supus dezabaterii şi luna trecută, însă a fost respins în unanimitate de către aleşii locali, spre bucuria focşănenilor care încă mai stau cu frica în sân că vor fi nevoiţi să dea sume uriaşe la întreţinere.

Pensionarii, cei mai afectaţi de scumpire

Cornelia Răchitosu, o pensionară în vârstă de 70 de ani, este foarte nemulţumită de decizia municipalităţii şi spune că se descurcă foarte greu, fiind nevoită să-şi drămuiască fiecare bănuţ pentru a putea face faţă cheluielilor.

„Locuiesc singură într-un apartament cu patru camere, iar factura la întreţinere este foarte mare. Pe decembrie am plătit 275 de lei, pe ianuarie 315 lei, iar pe februarie administratorul deja mi-a spus că va trebui sa dau cam 400 de lei. Cu greu reuşesc să fiu cu plata la zi, mai ales că lunile astea am avut de achitat şi datoriile pe care le-am făcut de Crăciun. Am noroc că sunt sănătoasă şi nu trebuie să mai cumpăr şi medicamente", spune femeia.

Şi Maria Rusu se plânge că, dintr-o pensie de 350 de lei, mai bine de jumătate dă la întreţinere. „Dacă se va scumpi factura cu 30%, pur şi simplu nu voi avea cu ce să o plătesc. Voi fi nevoită să nu mai mănânc ca să nu rămân cu datorii la întreţinere. După 30 de ani de muncă, am ajuns să-mi plâng de milă", spune cu lacrimi în ochi femeia.

Subvenţia nu mai poate fi acoperită

Primarul Decebal Bacinschi spune că este nevoit să scumpească preţul gigacaloriei, deoarece bugetul local nu mai poate subvenţiona diferenţa de preţ între tariful de 381,71 de lei, stabilit împreună cu Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, şi preţul de 148 de lei, plătit de către populaţie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite