Şcoală de elită, cu elevi în trei schimburi/ Unitatea şcolară "Duiliu Zamfirescu" nu poate fi extinsă din lipsă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din clasele I – IV învaţă în schimbul unu, în intervalul 8.00 - 11.00
Elevii din clasele I – IV învaţă în schimbul unu, în intervalul 8.00 - 11.00

Deşi studiul de fezabilitate pentru extinderea şcolii „Duiliu Zamfirescu" există încă din 2007, banii întârzie să apară. În nu mai mult de 16 săli de clasă şi două laboratoare trebuie să înveţe zilnic peste 1.000 de elevi. Orele de curs sunt de doar 40 de minute, iar pauzele, mai scurte.

Lipsa de spaţiu este o problemă cu care Şcoala „Duiliu Zamfirescu" se confruntă de mai bine de 25 de ani. Deşi planuri de extindere au tot existat, acestea nu au putut fi puse în practică din cauza banilor.

„Chiar în 2007 am primit o finanţare de 30.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, care nefiind pus în aplicare la timp a expirat. Consiliul Local ne-a dat, în primăvara acestui an, încă 10.000 de lei pentru actualizarea lui, însă bani pentru investiţie nu sunt", declară Laurenţiu Ţibrea, directorul unităţii.

În cele 16 săli de clasă şi două laboratoare învaţă aproximativ 1.200 de elevi, nevoiţi să se adapteze programului în trei schimburi, respectiv 8.00 - 11.00, 11.00 - 14.00 şi 15.00 - 19.50.

Pentru ca unitatea să funcţioneze la parametri normali ar mai fi nevoie de încă opt sale de curs şi câteva grupuri sanitare, a căror valoare totală se ridică la aproximativ 700.000 de euro.

„Îmi pare rău că în anii trecuţi s-au dat bani grei pentru reabilitarea unor şcoli care s-au închis, iar pentru noi nu se găsesc. Această extindere este absolut necesară, mai ales că există posibilitatea de a se înfiinţa învăţământul obligatoriu de zece ani", mai spune directorul Ţibrea.

În schimb părinţii, sunt mulţumiţi că odraslele lor învaţă carte sub îndrumarea unor profesori de elită şi nu acordă prea mare atenţie lipsei de spaţiu.

„Râmâne la aprecierea conducerii când şi cum se vor face investiţiile pentru extindere. Contează mai mult cadrul didactic care se ocupă de copil", spune Carmen Ioniţă, mama unui elev.

Camere de supraveghere

Pentru a asigura protecţia elevilor, în special a celor care învaţă în schimbul trei, conducerea şcolii a montat camere de supraveghere şi de comun acord cu părinţii a angajat un paznic de la o firmă privată.

1,5 milioane lei, bani băgaţi în şcoli închise

În ultimii ani, Ministerul Educaţiei a alocat nu mai puţin de 1,5 milioane lei pentru reabilitarea unor şcoli, cărora li s-a pus lacătul pe uşi din cauza numărului mic de elevi. De pildă, numai la unitatea din satul Titila, comuna Andreiaşu, au fost alocaţi 195.000 de lei pentru reparaţii, însă rămânând doar cu opt elevi, şcoala a fost închisă definitiv.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite