Scandalos/Afaceri cu sănătatea preşcolarilor din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de servicii medicale îşi cresc veniturile percepând taxe la analizele pe care ar trebui să le facă gratuit preşcolarilor. 15.000 de copii din Focşani sunt obligaţi, în acest an, să-şi facă examenele medicale.

În mod normal, toţi copiii din această ţară ar trebui să beneficieze de servicii medicale gratuite însă, în realitate, când vina vorba de analize obigatorii, situaţia se schimbă. Focşaniul nu face excepţie.

După ce, lunile trecute, medicii de familie au primit amenzi grase din cauza trimiterilor pe care le-au dat copiilor către laboratoarele de analize, aceştia nu mai fac acum nimic altceva decât să-i anunţe pe părinţi să-şi ducă odraslele la examenele obligatorii pentru intrararea la creşe sau grădiniţe.

"Mulţi dintre medici au primit sancţiuni de până la 2.000 de lei pentru că au trimis nişte copiii să facă un exudat faringian care costă şapte lei. Li s-a oprit, de către CAS, 10% din bugetul pe o lună de zile şi nimeni nu mai dă o trimitere către laboratoare de frica amenzilor. Eu spun că este un abuz fără margini să li se ia bani copiilor pentru aceste analize", recunoaşte Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Mihai Copaci, preşedintele CAS Vrancea, spune că laboratoarelor li se decontează aceste analize.

"Analizele se fac doar o singură dată în mod gratuit şi într-un anumit cadru. Dacă unele laboratoare iau şi bani, nu mai este treaba noastră. Medicii de familie nu pot elibera trimiteri către laboratoare decât atunci când copilul are nevoie de investigaţii serioase", mărturiseşte Copaci.

Preţul analizelor s-a dublat

Analizele pentru înscrierea copilului la grădiniţă variază de la o unitate la alta: în unele cazuri, este nevoie numai de exsudat, în alte grădinițe li se impune copiilor să facă și testul de coprocultură iar alte unități cer analize complete.

"Plătim în fiecare an bani pentru aceste analize. Anul trecut am plătit 15 lei pentru trei analize, iar pentru aceste nou an şcolar am scos din buzunar 30 de lei", spune Cristina Ciobanu, mama unei fetiţe de patru ani.

Normativele medicale le dau dreptul micuţilor, la fel ca oricărui adult, să beneficieze o dată pe an de un control amănunțit și de un set de analize, chiar dacă pacientul nu suferă de nicio boală.

În acest an, 15.000 de prichindei care merg la creşă sau, după caz, la grădiniţă, trebuie să treacă pe la laboratoare şi să plătească, în cazul în care medicii de familie nu "riscă" totuşi să le dea trimitere.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite