Sărăcie / Focşănenii au revenit la comerţul vrac ca în vremurile dinainte de '89

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Alexandru (43 ani) vinde aproape toate produsele vrac.
Veronica Alexandru (43 ani) vinde aproape toate produsele vrac.

Tot mai mulţi patroni de magazine de cartier au renunţat la ideea că pot scoate profit din produsele ambalate, deoarece sunt mai scumpe. Focşănenii cumpără mâncare dar şi alte produse necesare igienei, pic cu pic. De la detergent şi cafea până la făină, mălai şi orez, oamenii îşi fac cumpărăturile cu trei lei în fiecare zi.

Chinuiţi de traiul de zi cu zi, mulţi focşăneni au ajuns să îşi cumpere aproape toate alimentele, chiar şi detergentul vrac pentru că nu îşi mai permit să îşi cumpere produse gata ambalate.

Magazinele, în special cele de cartier, s-au pliat pe cererile primite şi au început să vândă la kilogram, cu suta de grame mai ales, toate produsele din magazin, ca pe vremurile din „epoca de aur".

„Noi vindem vrac orez, zahăr, mălai, tot ce se poate. Oamenii ne cer tot vrac, până şi detergent, doar că noi aici nu vindem detergent. Sunt alte magazine care dau. Păi dăm de un leu, de doi lei. Am dat orez şi de 20 de bani. Nu avem ce să facem. Dacă nu dăm aşa, intrăm în faliment pentru că altfel oamenii nu mai cumpără. Ce facem, ei mor de foame şi noi închidem magazinele. Abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta", ne-a spus Veronica Alexandru (43 ani), vânzătoare la un magazin de cartier.

Mâna de detergent

Clienţii care cer marfa vrac sunt în mare parte pensionari, dar nici persoanele de vârsta a doua nu fac excepţie.

„Este mai ieftin aşa. Să iau puţin câte puţin. Nu am bani să iau detergent un kilogram odată şi iau o mână cât să spăl atunci. Ce să fac dacă mai mulţi bani nu avem", ne-a spus Milica Voicu (55 ani).

„Aşa ieşim şi noi mai ieftin. Ce să facem, să ne ajungă să luăm şi un codru de pâine. Dacă nu avem nici pentru asta, luăm mălai sau făină, tot de aici, luăm aşa juma' de kil tot vrac. În magazinele alea mari nu mai mergem că acolo tot e ambalat deja la pungă şi nu îţi dă cât vrei", ne-a spus şi Maria Dinică (foto), o pensionară în vârstă de 71 de ani.

image

Magazinele de cartier dau şi preparatele din carne în vrac însă, chiar şi aşa, tot cele mai ieftine sunt cele mai vândute.

Cele mai căutate alimente vrac

Focşănenii cumpără cel mai mult cu suta de grame zahăr, mălai, făină, orez, preparate din carne şi detergent, care au aceleaşi preţuri ca şi alimentele ambalate, dar pot fi cumpărate la gramaj.

Pe locul doi sunt biscuiţii şi turta dulce pe care le dau copiilor la şcoală cu porţia. În prag de faliment, comercianţii onorează cerinţele clienţilor fără să crâcnească.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite