Sărăcia goleşte scena Galelor Teatrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galele din acest an vor fi preponderant locale
Galele din acest an vor fi preponderant locale

Cea de-a XVI-a ediţie a festivalului focşănean se desfăşoară în lipsa marilor teatre din ţară. Doar două trupe de teatru din ţară, Teatrul Naţional "V. Alecsandri" din Iaşi şi Teatrul "George Ciprian" din Buzău, vor urca săptămâna viitoare pe scena festivalului.

Ediţia din acest an a Galelor Teatrale Focşănene nu face notă separată de perioada în care ne aflăm şi se va desfăşura sub semnul crizei.

Faţă de anii trecuţi, când spectacolele s-au jucat cu casa închisă iar pe scena Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" au urcat cele mai importante trupe de teatru din ţară, anul acesta publicul va trebui să se mulţumească cu spectacolele realizate în special de artiştii din Focşani.

Astfel, din cele şase piese care vor fi prezentate în fiecare seară, de luni până vineri, patru aparţin trupei Teatrului Municipal Focşani.


Teatrul, un lux

"Nu mi-am permis să aduc actori de primă mână ai teatrelor din ţară pentru că nu puteam risca să n-am cu ce-i plăti. Pe foamea asta oamenii nu mai vin la teatru. Mai sunt câteva zile până la Paşte şi cred că mulţi se gândesc să-şi pună un ban deoparte pentru miel, ouă şi cozonaci şi mai puţin pentru teatru. Poate totuşi elevii să vină într-un număr cât mai mare la spectacole, pentru că plătesc doar jumătate din preţ", ne-a spus directorul Teatrului din Focşani, Sorin Francu.

Acesta mai speră ca măcar jumătate din cele 300 de locuri cât are sala să fie ocupate. Spusele directorului Teatrului sunt întărite de oameni, care recunosc că se descurcă greu cu banii pentru a-şi permite luxul de a vedea un spectacol pe viu.

"Ultima dată am fost la teatru anul trecut, şi atunci printr-o gratuitate oferită nouă, profesorilor, în cadrul unui parteneriat cultural. Am tăiat destule din plăcerile de altădată, aşa că mă pot lipsi şi de mers la teatru.", spune cu amărăciune Florica Beda, profesoară.

Bugetul pentru cea de-a XVI-cea ediţie a Galelor este de doar de 15.000 de lei, adică jumătate din cât a fost anul trecut.


Biletele costă între 20 şi 50 de lei

Iubitorii Thaliei care vor să vină la teatru trebuie să scoată din buzunare între 20 şi 50 de lei pentru a asista la spectacole. Printre nume cunoscute de actori care vin la Focşani se numără Valentin Teodosiu, Luminiţa Emil Hossu, Dan Tudor, dar şi Alexandra Timofte, alias "Eliza", componentă a grupului umoristic "Divertis".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite