Sănătatea vrâncenilor din cinci comune, pusă în pericol de lipsa medicilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sănătatea vrâncenilor din comunele Spulber, Negrileşti, Năruja, Valea Sării şi Bogheşti este pusă în pericol din cauza lipsei în teritoriu a medicilor de familie. Numărul mic de asiguraţi, accesul rutier dificil, precum şi lipsa unui spaţiu dotat corepsunzător unde să-şi poată desfăşura activitatea sunt principalele motive pentru care posturile, vacante de câţiva ani, nu prezintă interes.

„În aceste localităţi, populaţia nu este asigurată, iar medicii nu au cum să-şi facă o listă care să le permită funcţionarea cabinetului. În plus, dacă până anul trecut se dădea spor de zonă, acum potrivit unei ordonanţe acesta va fi acordat în funcţie de nişte condiţii extrem de stricte. Cel mai probabil, nimeni nu-l va mai primi", declară doctorul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.

Reprezentanţii DSP Vrancea susţin că medicii care vor să profeseze în aceste comune trebuie să-şi identifice singuri un spaţiu, de comun acord cu primăria.

„După ce au găsit un spaţiu, trebuie să încheie un contract pe şase luni cu CAS, conform căruia sunt plătiţi ca şi bugetari, timp în care să-şi întocmească şi listele cu asiguraţi. Fiecare medic trebuie să aibă minim 500 de înscrişi", declară Cătălin Graur, şef DSP Vrancea.

Sună la Ambulanţă

Sătenii din cele cinci comune spun că ori de câte ori au nevoie de asistenţă medicală sunt nevoiţi fie să meargă în localităţile învecinate, fie să sune la Serviciul de Ambulanţă.

„Este foarte greu fără medic de familie. Nu pot merge mereu la Tănăsoaia, acolo unde funcţionează un cabinet. Mai chem Salvarea când sunt probleme grave, dar şi asta ajunge greu din cauza drumurilor proaste", mărturiseşte Elena Iimia (63 ani) din comuna Bogheşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite