Salubrizarea la sate se face cu jumătate de măsură / Vezi aici ce amenzi dă Garda de Mediu primăriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşezările rurale din Vrancea nu sunt încă pregătite să facă faţă cerinţelor secolului XXI, fiind descoperite la capitolul servicii de utilitate publică. Primăria Pufeşti a fost amendată de două ori de Garda de Mediu pentru că nu are contract cu un operator de salubritate.

Deşi prin noile reglementări în privinţa mediului, toate unităţile administrativ teritoriale au fost obligate încă de acum doi ani să încheie contracte cu operatori de salubritate pentru colectarea gunoiului, din cauza lipsei banilor s-a ajuns la rezilierea înţelegerilor.

Este şi cazul primăriei Pufeşti, care datorează firmei cu care avea contract de salubritate a comunei peste 100.000 de lei.

„Oamenii nu plătesc domnule nici măcar ăia patru lei pe lună, cât am stabilit în hotărârea de consiliu. Preferă să dea zece lei pe ţigări, dar la gunoi nu plătesc. Până ne aliniem la UE mai trec 50 de ani. Firma cu care am avut contract ne-a părăsit şi suntem descoperiţi acum. Avem în derulare un o licitaţie pe SEAP, dar durează", s-a scuzat primarul comunei Pufeşti, Marcel Niţu.

Pufeşti, două amenzi într-o lună

Din cauză că nu are operaţional acest serviciu, Garda de Media a amendat în ultima lună de două luni Primăria Pufeşti.


„Prima amendă a fost mai mult un avertisment, de 3.000 de lei, iar acum două săptămână am dat o amendă de 40.000 de lei, pentru că nu au mişcat nimic. Am fost acolo, am găsit deşeuri abandonate, pe câmp, prin pădure. Plata este cea mai mare problemă cu care se confruntă primăriile", precizează Aurel Cristian, comisarul şef al Gărzii de Mediu Vrancea.

image

La rândul lor, operatorii de salubritate spun că activitatea lor are de suferit şi din vina edililor.

image

„Pentru mine nu mai este rentabil acest serviciu în Vrancea şi deja mă orientez către alte judeţe, unde sunt primari mai gospodari, care ştiu să colecteze banii de la populaţie", spune Victor Roman, patronul uneia dintre cele zece servicii de salubritate care operează în Vrancea.

Edili descurcăreţi

Sunt însă şi localităţi care din cauza costurilor ridicate cu salubritatea, şi-au înfiinţat propriul serviciu al primăriei, acest lucru întâmplându-se până acum la Soveja, Slobozia Bradului şi Homocea.

image

„Până acum mă costa 6.000 de lei/lună cu firmă de salubritate. Aşa am cumpărat o maşină la mâna a doua din Germania, care m-a costat 9.000 de euro şi cu oamenii care primesc venitul minim garantat facem singuri această treabă. Anul acesta amortizăm investiţia", se laudă Costel Pleşa, primarul comunei Soveja.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite