Romii din Focşani vând ţigări de contrabandă în Piaţa Moldovei sub nasul poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii traficanţi de tutun ieftin din piaţă nici nu se mai feresc. Aceştia şi-au creat propria clientelă prin intermediul căreia îşi vând ţigările de contrabandă. Un pachet costă cu trei lei mai puţin decât unul comercializat în mod legal

În ciuda mişcărilor din ultimele zile de la vămile din ţară, locurile în care a înflorit contrabanda cu ţigări, în Focşani cei care se ocupă cu această îndeletnicire îşi văd liniştiţi de treabă.

Acest lucru se întâmplă în Piaţa Moldovei, cea mai aglomerată zonă a oraşului. Zilnic, trecătorii sunt „agresaţi" verbal de femei de origine rromă care îi copleşesc cu oferte de ţigări, la preţ redus, despre care spun că provin din Ucraina sau Republica Moldova.

image

„Câte pachete vrei şefu'?. Dacă iei mai mult, îţi fac reducere. Un pachet e opt lei, dacă iei trei ţi le las la şapte lei", se târguieşte cu noi o ţigăncuşă cu copilul legat de gât, dar cotroboind discret pe sub fuste după pachetele de ţigări.

De astfel de scene au parte mai toţi cei care traversează zona, comerţul cu ţigări întâmplându-se sub nasul poliţiştilor.

Forţele de ordine nu au forţă

„Noi i-am strâns de mai multe ori de acolo şi i-am dus la poliţie, pentru a încerca să aflăm sursa lor de aprovizionare, că de aici vine problema. Ei sunt dependenţi de cei care le furnizează ţigări şi e greu de depistat. În fiecare zi facem capturi de 30, 40 de pachete, dar nu avem forţă să stârpim ce se întâmplă acolo", spune comisarul şef Ionel Popescu, şeful poliţiei vrâncene.

image

Inflaţia de speculanţi pe metru pătrat îi deranjează şi pe cei care practică activităţi corecte de comerţ în piaţă.

„Pe o bătrână amărâtă care vinde şi ea acolo zece ouă, cât să-şi cumpere o pâine, imediat o izgonesc, dar pe ăştia nu-i mai vede nimeni. Poliţia ce păzeşte?", spune revoltată Măriuţa Gherasim, comerciant.

La rândul său, şeful Administraţiei Pieţelor, pe teritoriul căreia se întâmplă comerţul ilicit cu ţigări, se face că nu vede fenomenul.

„Cei la care vă referiţi sunt nişte cetăţeni onorabili ai României", a comentat ironic Fane Popa, şeful pieţei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite