Rodica Pendus este antrenoarea care şi-a dedicat toată viaţa atletismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei peste 20 de ani de carieră, profesoara Rodica Pendus a dat atletismului o sumedenie de campioni. Oana Tuvene, Mariana Bejean sau Crina Măxineanu sunt doar câteva nume.

Nu a fost o mare atletă, dar şi-a dorit să devină o antrenoare cunoscută. Profesoara povesteşte despre anii de început ai carierei sale sportive.


„De la juniori şi până la tineret am fost tot timpul aproape de podium. Am luat multe locuri patru la aruncarea greutăţii, dar am fost mai tot timpul în faţă în majoritatea competiţiilor"
, a mărturisit Rodica Pendus.


„Miroase" viitorii campioni
Încă de la începuturile sale ca antrenoare, Rodica Pendus a avut un fler deosebit în a descoperi marii campioni. De-a lungul timpului a reuşit să aducă în Vrancea multe medalii de la campionatele naţionale, dar şi alte competiţii de anvergură din ţară.


A descoperit şi format zeci de campioni la atletism. Crina Măxineanu, Oana Tuvene şi Mariana Bejan, sunt numai câteva nume de sportivi care au trecut prin mâna de şlefuitor de talente a profesoarei din Focşani.


"Toţi au fost la vremea lor componenţi ai loturilor naţionale. Au luat medalii la cele mai tari competiţii din România. O parte dintre ei au reprezentat România la concursuri internaţionale de anvergură de unde au adus medalii dintre cele mai strălucitoare. Am marea satisfacţie că elevii mei s-au întors acasă cu premii importante şi nu au fost simpli turişti.


Performanţa înseamnă o muncă titanică, dar merită din plin să faci asta dacă ajungi să o cunoşti cu adevărat
", recunoaşte antrenoarea.


„Pistele sunt la pământ"


Profesoara Rodica Pendus a ţinut să explice de ce a îmbrăţişat meseria de antrenoare.

"I-am îndrăgit şi apreciat pe mulţi dintre dascălii mei, în special pe cei de la educaţie fizică. De la fiecare am învăţat câte ceva. Am învăţat ce înseamnă performanţa în sport, în special în atletism, considerat ca fiind sportul rege. M-a urmărit această problemă de mai mulţi ani. Mi-am dorit să fac atletism cu grupele de copii la începători, dar şi la performanţă, în ciuda condiţiilor precare pe care le avem în şcoli şi la cluburile sportive", ni s-a destăinuit profesoara Pendus.

Antrenoarea spune că judeţul Vrancea stă foarte prost la capitolul baze sportive, în special la atletism.

„Pistele de atletism sunt adevărate păşuni, fiind acoperite cu iarbă şi buruieni. Zgură nu s-a mai pus de mai bine de 20 de ani, lucru care arată dezinteres pentru sport, în general. Cu atât sunt mai importante performaneţele sportivilor noştri. Ei se pregătesc în condiţii improprii şi vin acasă cu medalii de la fiecare competiţie", spune profesoara Rodica Pendus.

Întrebări şi răspunsuri:


Unde se află atletismul din Vrancea la ora actuală?


Destul de sus. Rezultatele sunt bune şi lumea din ţară apreciază asta. La Focşani există profesori şi antrenori de mare valoare, dar s-au săturat să lucreze în mizerie. Gheorghe Alexandrescu, Viorel Răcoreanu, Gheorghe Catrinescu, Ştefan Munteanu sau Florin Creţu sunt specialişti de primă mână.
Ce înseamnă atletismul pentru Rodica Pendus?

Totul. Chiar dacă salariile de antrenor sunt foarte mici, sportul este pentru mine un mod de viaţă. Îmi place să-i văd bucurându-se şi pe cei care înving, dar îmi place şi demnitatea învinsului. Clubul la care lucrez este ca a doua mea familie.


ce îi place


Sunt îndrăgostită de performanţă. Este o satisfacţie enormă atunci când un elev al tău ajunge să fie în topul atletismului. Fără a alerga corect nu poţi face nimic în niciun sport.


ce nu îi place


Nu-mi place că nu avem unde să ne antrenăm corespunzător. Performanţele sunt adevărate minuni pentru judeţul nostru, pentru că niciun sport nu beneficiază de condiţii normale de pregătire. Nu-mi place să văd oameni că o duc greu. Ei trebuie să schimbe aşa cum s-a întâmplat şi cu societatea în care trăim.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite