Robert Giurgea este campion mondial de karate-shotokan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Giurgea este unul dintre cei mai galonaţi karateka din România
Robert Giurgea este unul dintre cei mai galonaţi karateka din România

Deţinător al centurii negre la karate, sportivul vrea să intre în lumea seniorilor cu trei titluri: naţional, european şi mondial

Robert Giurgea început să practice artele marţiale la doar şase ani.

Tatăl său, profesorul Aurel Giurgea, este cel mai galonat maestru de arte marţiale din Vrancea şi i-a insuflat fiului său dragostea pentru karate.


„Prima dată nu prea mi-a plăcut pentru că trebuia să respect anumite reguli care acasă, la părinţi, nu existau. Îmi era destul de greu să mă comporta cu tata într-un fel acasă şi altfel la sala de antrenamente. Mai târziu am înţeles că trebuia să fiu exemplar pentru a nu da ocazia colegilor mei să se supere", a povestit cu emoţie Robert Giurgea.


Sportivul focşănean s-a maturizat repede şi s-a impus în cele mai tari turnee interne şi internaţionale.


„După primele concursuri mă gândeam doar la antrenamentele pe care trebuia să le fac pentru a creşte cât mai mult în valoare. După opt ani de pregătire au venit şi primele rezultate în competiţiile interne şi internaţionale", continuă sportivul.

Şase medalii la Campionatele Mondiale

Robert Giurgea are până în prezent şase medalii cucerite la Campionatele Mondiale de tineret, în anul 2008 reuşind să cucerească titlul suprem.

În 2009 a fost la un pas de a-şi păstra medaia de aur la categoria minus 75 de kilograme, dar a luat medalia de argint după o finală viu disputată.


„Am început cu dreptul, la campionatele naţionale. Datorită rezultatelor bune pe plan intern am fost selecţionat în lotul naţional. Din 2004 şi până în 2007 inclusiv am câştigat patru medalii mondiale de bronz. Anul trecut am câştigat titlul mondial de karate-shotokan, iar în 2009 am luat argintul la Mondialele din Ungaria", ne relatează Robert performanţele sale.

Trei medalii de argint şi una de bronz la Europene
Robert Giurgea are în Rafael Agaev din Azerbadjan un idol adevărat care, i-a schimbat viaţa:


„Artele marţiale presupun căutarea unui sens mai adânc decât simpla pregătire pentru o confruntare fizică. Spiritul de competiţie şi pregătirea fizică din artele marţiale duc la o sănătate perfectă. Asta am învăţat de la Rael Agaev, un karateka de talie internaţională", afirmă tânărul.


În afara stitlului de bază, shotokan, Robert Giurgea a participat la Campionatele Europene la stilul Wado Kai:
"Am cucerit până acum trei medalii de argint şi una de bronz la Wado Kai în cadrul Campionatelor Europene.

Abia aştept să vină 2011 pentru a trece la seniori. În 2010, în ultimul meu an de tineret, vreau să iau trei medalii de aur la Campionatul Naţional, Campionatul Mondial şi cel European", conchide Robert.

întrebări şi răspunsuri

Care este culoarea centurii pe care o deţii?

Am centura neagră cu un DAN. Pentru a ajunge aici trebuiesă treci peste anumite examene în faţa unor comisii din care fac parte mari maeştri. Îmi doresc să fiu cel puţin la fel de bun şi în competiţiile de seniori. M-au călit marile turnee internaţionale, dar şi stagiile de pregătire cu loturile naţionale.

Cum merge cu studenţia?

Bine. Sunt student primul an la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău. Atunci când nu sunt în Focşani mă antrenez la clubul Ştiinţa Bacău. Am colegi deosebiţi şi la şcoală, dar in la cub şi pot spune că îmi merge totul bine.

ce-i place

Îmi place foarte mult să călătoresc. Fiind compoenent al lotului naţional al României merg la fiecare turneu şi chiar dacă nu am timp să vizitez totul în oraşul unde se susţine concursul mă pot uita la locurile mai importante. Îmi plac oamenii corecţi şi puternici din toate punctele de vedere.

ce nu-i place

Minciuna şi mizeria. Chiar dacă nu am o mare experienţă de viaţă am întâlnit multe persoane fără coloană vertebrală care pentru a-şi atinge scopul fac şi lucruri mai puţin ortodoxe.

profil
NĂSCUT 2.06.1990, Focşani
STUDII Student IEFS Bacău
OCUPAŢIE Sportiv la CS Unirea Focşani
FAMILIE Necăsătorit

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite