Ristea Priboi, fostul de deputat de Vrancea, a dat Guvernul în judecată pentru că i-a micşorat pensia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ofiţer al Securităţii, Ristea Priboi, este nemulţiumit că Executivul i-a micşorat pensia cu aprope 900 de lei. El s-a plâns magistraţilor că decizia este neconstituţională, şi a chemat în judecată Casa Sectorială de Pensii din Ministerul Apărării Naţionale pentru recalcularea acesteia şi plata unor restanţe.

Ristea Priboi a primit pensia micşorată chiar în ultima zi a anului 2010. Până atunci, pensia lui era de 3.072 de lei brut, respectiv 2.645 de lei net. Prin noua decizie , pe care a contestat-o, pensia a ajuns de 2.145 de lei brut, primind efectiv 1.863 de lei. Diferenţa oprită este de 927 de lei din salariul brut. Potrivit cererii de chemare în judecată, Priboi s-a pensionat la data de 6 august 1999, în baza Legii 214/1977 privind pensiile militare de stat şi avea o pensie de 2.640.400 de lei vechi. Potrivit CV-ului oficial depus la Camera Deputaţilor, în perioada 1996-2000 el a ocupat funcţia de consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor. În perioada 2000-2004, Priboi a fost ales deputat PSD în judeţul Vrancea.

Apel la CEDO
Ristea Priboi cere magistraţilor să desfiinţeze decizia din decembrie 2010 prin care i s-a micşorat pensia şi să oblige statul la plata sumelor restante reprezentând diferenţa dintre cuantumul pensiei anterioare şi pensia recalculată. Patru pagini de motive a depus fostul securist, în care arată că prin micşorarea pensiei i-au fost încălcate mai multe drepturi. El susţine că Hotărârea de Guvern în care s-a emis dispoziţia în cazul său este, în prezent, supendată de Curtea Supremă, astfel că recalcularea pensiei „reprezintă o gravă încălcare a legii”. Ristea Priboi este nemulţumit de decizia Casei Sectoriale de Pensii din MApN care i-a încălcat dreptul de proprietate când a făcut recalcularea, neţinându-se cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. CEDO a consfinţit, în 2005, că prestaţiile sociale constituie obiect de protecţie fiind asimilate bunurilor- obiect al drepturilor de proprietate.

„O eroare în activitatea de recalculare”
„Decizia de recalculare, pe care înţeleg să o contest, este nelegală şi pentru că încalcă un principiu fundamental al dreptului şi anume principiul drepturilor căştigate”, se plânge Ristea Priboi. Fostul ofiţer de securitate mai arată că judecătorii Curţii Constiţuţionale, care i-au exceptat pe magistraţi de la recalcularea pensiilor de serviciu, au încălcat principiul fundamnetal al egalităţii în drepturi a cetăţenilor, determinând discriminarea militarilor care beneficiază de drepturi de serviciu. Astfel, el explică că i-a fost încălcat şi „principiul egalităţii în drepturi şi nediscriminării”. „Noul cuantum este incorect stabilit constituid o eroare în activitatea de recalculare a pensiei...Recalcularea pensiei pe baza venitului mediu brut pe economie, integral sau parţial, este echivalentul unei degradări militare- pedeapsă suplimentară prevăzută doar de legea penală”, a conchis Ristea Priboi.

De la Securitate la „Mătuşa Tamara”
Ristea Priboi a absolvit Şcoala de Securitate de la Băneasa (1968) şi a lucrat în Direcţia de Infromaţii Externe- ocupând funcţia de adjunct al şefului Direcţiei, generalul Nicolae Pleşiţă. Aici el s-a ocupat de acţiuni represive privind postul de radio „Europa Liberă”. Un fost participant al Revoluţiei din Braşov, Werner Sommerauer l-a acuzat că, în anul 1987, a fost unul dintre ofiţerii care s-a ocupat cu reprimarea manifestaţiei şi că l-ar fi bătut cu brutalitate. În octombrie 2009, Ristea Priboi a fost trimis în judecată fiind acuzat de complictate la luare de mită şi complicitate la dare de mită în dosarul denumit ”Mătuşa Tamara”, alături de fostul premier al României Adrian Năstase şi de fostul şef de la Spălărea Banilor, Ioan Melinescu.


Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite