Reguli dure impuse de fisc primarilor care gestionează banii comunităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Focşani
Primăria Focşani

Aceştia au obligaţia să diminueze lunar volumul datoriilor cu cel puţin 5%, calculat la soldul lunii anterioare.

În Ordonanţa de Urgenţă nr. 47/2012 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare au fost produse o serie de modificări importante.

Astfel, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligaţia raportării, până cel târziu la data de 6 a fiecărei luni, către DGFP judeţene, situaţia plăţilor restante înregistrate la nivelul bugetului general al unităţilor administrativ - teritoriale la finele lunii precedente.

Totodată, aceştia au obligaţia să diminueze lunar volumul arieratelor cu cel puţin 5%, calculat la soldul lunii anterioare. Prin arierate se înţelege plăţile restante cu o vechime mai mare de 90 de zile calculate de la data scadenţei.

În cazul nerespectării acestei prevederi, DGFP judeţeană sistează alimentarea atât cu cote defalcate din impozitul pe venit cât şi cu sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale.

„La cererea ordonatorilor principali de credite prin care se angajează să achite arierate şi în care se menţionează beneficiarii sumelor şi detaliile privind plata, directorii DGFP judeţene alimentează conturile acestora cu cote defalcate din impozit pe venit şi pentru echilibrarea bugetelor locale până la nivelul sumelor solicitate pentru plata arieratelor.În termen de 2 zile lucrătoare de la data alocării sumelor, ordonatorii principali de credite prezintă Trezoreriilor documentele de plată prin care achită arieratele.

Dacă documentele nu sunt prezentate în acest termen, sau nu sunt întocmite corect, Trezoreriile au obligaţia să retragă din conturile bugetelor locale sumele alocate iniţial, corespunzătoare documentelor de plată neprezentate, sau a celor întocmite eronat.

Trezoreriile vor comunica de îndată ordonatorilor de credite sumele care au fost retrase şi motivele pentru care au fost retrase", se precizează în actul normativ recent adoptat. Ordonatorii de credite ai instituţiilor publice de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii, care înregistrează arierate au obligaţia să diminueze lunar volumul acestora cu cel puţin 3%, calculat la soldul lunii anterioare", se arată într-un comunicat de presă al DGFP Vrancea.

În cazul neprezentării Situaţiei plăţilor restante şi a nediminuării volumului arieratelor cu 3%, Trezoreriile au obligaţia să nu opereze plăţi din conturile instituţiilor publice de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii, cu excepţia drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente acestora, respectiv pentru stingerea arieratelor.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite