Regim de diabetic: „Iau mâncare pe datorie şi o plătesc la pensie”/ Vezi aici cum supravieţuiesc diabeticii pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a respecta regimul alimentar strict, insulino - dependenţii trebuie să drămuiască cu grijă fiecare bănuţ.Cheltuielile lunare ale unui diabetic depăşesc suma de 400 de lei, în condiţiile în care tratamentele sunt gratuite. Mulţi bolnavi sunt nevoiţi să se înglodeze în datorii pentru a putea supravieţui.

Pe lângă faptul că au o boală greu de dus, diabeticii vrânceni trebuie să facă faţă şi auspiciilor crizei economice, care le „muşcă" din buget de la o lună la alta.

Respectarea unui regim alimentar ca la carte a devenit o povară pentru Elena Macovei, o pensionară de 55 de ani care este dependentă de insulină de mai bine de 15 ani. Lunar, femeia cheltuieşte 400 de lei doar pe alimentele prescrise de medic, adică trei sferturi din pensia sa pe caz de boală.

„Trebuie să ţin un regim cu alimente bogate în vitamine, iar fructele şi legumele nu trebuie să lipsească. De exemplu, într-o zi mănânc un fruct dimineaţa, două felii de pâine şi o porţie de cartofi la prânz, iar seara orez sau carne de vită. De cele mai multe ori cumpăr mâncare pe datorie şi o plătesc la şomajul soţului, deoarece pensia mea se duce pe celelalte medicamente, pentru ficat şi rinichi", spune femeia.

Salvarea diabeticilor este tratamentul gratuit, dar nici acesta nu se găseşte în toate farmaciile. „S-a întâmplat să umblu două - trei zile prin farmacii până am găsit tipul de insulină de care aveam nevoie. Dar, doctorul Cocioabă ne dă reţeta pe trei luni ca să ne fie mai uşor", spune Maria Mateiaş, dependentă de insulină de 20 de ani.

Insulină pe datorie

De aproximativ două săptămâni, Casa de Asigurări de Sănătate a epuizat fondurile pentru subvenţionarea insulinei, însă farmaciile vin în ajutorul bolnavilor şi eliberează reţetele chiar dacă nu au siguranţa că acestea vor fi decontate.

„CAS ar trebui să fie apărătorul drepturilor pacienţilor, dar în ultima perioadă îi ajută să-şi micşoreze speranţa de viaţă. În România sunt doar doi distribuitori de insulină care sperăm să nu blocheze furnizarea către farmacii", declară Fevronia Stoica, şefa Colegiului Farmaciştilor Vrancea.

Coplată pentru bolnavii cronici

Începând cu data de 1 septembrie, pacienţii cu boli cronice şi psihice nu vor mai bneneficia de tratament gratuit, ci vor fi obligaţi la coplată. În baza acestui ordin, pacienţii cu hepatită ar trebui să contribuie la plata unor tratamente care pot depăşi 2.500 de lei lunar, iar cei care suferă de leucemie, până la 7.000 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite