Rechizitele şcolare au ajuns un lux pentru majoritatea vrâncenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de focşăneni spun că nici măcar nu-şi acoperă cheltuielile de zi cu zi, iar echiparea copiilor pentru şcoală a devenit o povară. Cu trei săptămâni înaintea începerii unui nou an şcolar, librarii îşi amintesc cu nostalgie de anii trecuţi, când părinţii goleau magazinele de manuale, caiete şi hăinuţe pentru şcoală.

Puţinii focşăneni care merg să le cumpere rechizitele copiilor spun că nu-şi permit să cheltuiască mai mult de 100 de lei. Mare problemă a acestora intervine atunci cînd constată că manualele recomandate de învăţători şi profesori ajung să coste în total şi 300 de lei.


„Am copilul în clasa a IV-a şi numai manualele mă costă aproape 250 de lei. Cu încă 100 de lei pe rechizite, suma se ridică la aproximativ 400 de lei, asta dacă mai punem la socoteală şi un ghiozdan nou în valoare de 40 de lei. Dacă a fi să cumpăr rechizite de firmă, suma ar trece bine de 500 de lei", spune Mioara Mihăescu, mama unui băiat în vârstă de zece ani.


Un caiet costă între 0,7 şi un leu, blocurile de desen între 1,2 şi 2,5 lei, iar stilourile de la 3,6 la 18 lei.
Cea mai scumpă achiziţie rămâne ghiozdanul, care variază între zece şi 88 de lei.


"La librăriile din marile magazine găseşti mai multe oferte, dar tot ajungi la peste 100 de lei. Sunt de luat caiete de tot felul, stilouri, creioane, penar, carioci, echipament sportiv pentru ora de educaţie fizică, pantofi, adidaşi sau tenişi şi lista poate continua.


Dacă mai punem şi lista învăţătorului care va urma după prima săptămână de şcoală, cred că ajungem şi la preţuri de peste 600 de lei"
, spune Iulian Stan, un bugetar din Focşani al cărui buget familial s-a redus extrem de mult, astfel încât rechizitele fiicei sale, de nouă ani, sunt cumpărate în tranşe.


"Am mai luat din rechizite şi în lunile ce au trecut pentru a nu da toţi banii odată. Aşa suma nu ni se pare foarte mare dacă nu dăm toţi banii odată", completează Iulian Stan.


300 de lei un sarafan


Librarii spun că afacerea lor are mult de suferit chiar şi în această perioadă, cu mai puţin de o lună înaintea începerii noului an şcolar.


"Vânzarea este slabă comparativ cu alţi ani. Preţurile sunt mai mici, sunt şi oferte speciale, dar lumea nu mai are bani să cumpere rechizite de calitate", mărturiseşte Ioana Pintilie, vânzătoare la librăria Karina.

Şi uniformele pentru cei mici sunt foarte scumpe. "O uniformă formată din sarafan şi cămaşă costă cel puţin 300 de lei, dar poate ajunge şi la 700 de lei în funcţie de calitate. În cazul băieţilor, cheltuielile sunt ceva mai mici", comentează Ioana Pintilie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite