Rabla pentru tractoare a strâns doar doi amatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrâncenii s-au dovedit a fi încântaţi de Programul Rabla pentru autovehicule, aşteptând săptămâni la rând să pună mâna pe un voucher, nu acelaşi lucru se poate spune despre fermierii care au posibilitatea de a renunţa la vechile utilaje agricole.

Demarat în urmă cu aproximativ două luni, programul de reînnoire a parcului de tractoare nu a prezentat interes decât pentru doi proprietari care şi-au lăsat maşinile agricole la Remat Focşani, de altfel singurul centru care desfăşoară activităţi de colectare a vechiturilor agricole.

„Am primit la centru doar două tractoare, în schimbul cărora fermierii au primit certificatul de casare. Voucherele nu vor fi livrate de noi, ca în cazul autoturismelor, ci de către producătorii agricoli, incluşi în program, clientul având posibilitatea de a trata preţul direct cu acesta", declară Dan Dima, directorul unităţii Remat Focşani.

Tractoarele noi, prea scumpe

Prima de casare a unui tractor este în valoare de 17.000 de lei, iar fermierii nu pot obţine trei vouchere, ca în cazul autoturismelor, ci unul singur.

Tocmai de aceea, această sumă li se pare insuficientă vrâncenilor care nu-şi pot permite să achiziţioneze maşini agricole noi al căror preţ ajunge la peste 100.000 de lei.

În plus, documentaţia este foarte stufoasă, de aceea mulţi preferă să se folosească tot de tractoarele de la CAP, cu o vechime de peste 20 de ani.

„Am un tractor vechi de 18 ani, care aproape zilnic de strică. Piesele de schimb nu sunt foarte scumpe, dar tractorul, în ansamblu, nu mai e eficient. Aş vrea să-mi cumpăr unul nou, dar mi se pare foarte scump chiar şi prin programul <Rabla>", spune Vasile Bostan, un fermier din Păuneşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite