Proiectul „Piaţa Unirii” din Focşani atârnă de un fir de aţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă lucrările la vechea graniţă din Moldova şi Muntenia nu evoluează într-o lună, Uniunea Europeană ne lasă fără bani. Constructorul trebuie să realizeze cel puţin 50% din lucrare pentru ca municipalitatea să nu piardă cei peste şapte milioane de euro.

Cu o lună înainde de expirarea termenului pentru finalizarea lucrării „Recalificarea perimetrului istoric Piaţa Unirii şi Grădina Publică Focşani", mai precis 23 septembrie, lucrările bat încă pasul pe loc iar stadiul de execuţie al acestora se situează la 38%.

Asta pune în pericol finaţarea în continuare a proiectului de către Uniunea Europeană, cunoscute fiind exigenţele finanţatorilor europeni în acest domeniu, mai ales că lucrarea a mai suportat o amânare.

„Aş vrea să văd montate odată plăcile de granit în piaţă, care au o valoare mare, ca să ridicăm pragul lucrărilor la peste 50%. Altfel, există riscul ca diferenţa de lucrări să nu mai fie plătită din fonduri europene. Sperăm totuşi să se acorde o prelungire a termenului final", a precizat primarul Decebal Bacinschi.

Prefectul vrea agitaţie

Chiar dacă se plânge de ritmul nesatisfăcător al lucrărilor, învinuind pentru acest lucru constructorul, Unicom Galaţi, care a pornit de la început proiectul cu stângul, primarul s-a declarat mulţumit de calitatea lucrărilor.

Şi prefectul Ion Oprea a atras atenţia asupra întârzierii în implementarea proiectelor cu finanţare din afară, nominalizând în acest sens lucrările din Piaţa Unirii şi proiectul privind Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, care are o finaţare europeană de 33 de milioane de euro.

„Personal, am dubii că lucrările în Piaţa Unirii vor fi gata la termen. În fiecare dimineaţă când ajung la Prefectură văd pe geam ce se întâmplă pe şantier şi nu am remarcat o mare agitaţie. Pe lângă vina evidentă a constructorului, cred că şi Primăria, ca beneficiar, ar fi trebuit să impulsioneze treburile", ne-a declarat prefectul Ion Oprea.

Oamenii sunt neîncrezători

Focşănenii aproape că şi-au pierdut încrederea că vor vedea prea curând Piaţa Unirii refăcută.

„Mă enervează la culme gardurile astea care împrejmuiesc centrul civic parcă-i puşcărie. Cred că le-au pus ca să nu vadă lumea că acolo nu se munceşte nimic. Au zis că la iarnă o să fie gata, dar n-au precizat anul", spune Mărioara Vrabie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite