Profesorul de franceză, Ionuţ Ţandără este îndrăgostit de poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în şcoala generală şi în liceu a fost atras mai mult de geografie şi istorie, nu a surprins pe nimeni când a ales să se înscrie la Facultatea de Litere.

Profesorul de franceză şi-a început cariera de dascăl la o şcoală din Gugeşti, o comună aflată la câţiva kilometri de Focşani. A luat cea mai mare notă la concursul de titularizare, dar pentru că la acea vreme nu erau posturi în Focşani, Ionuţ Ţandără a fost nevoit să le predea elevilor din mediul rural.

„Meseria de dascăl este foarte frumoasă, dar în acelaşi timp la fel de dificilă.Trebuie să readucem meseria de dascăl la statul nobil pe care l-a avut în trecut. Avem nevoie de profesori care prin inovaţie susţin creativitatea. Cadrele didactice trebuie să fie orientate spre calitate şi spre pregătirea elevilor, pentru a fi performanţi în societate. Trebuie să dea, să ceară şi mai ales să primească cu respect feedback-ul lor", mărturiseşte profesorul.
La numai 33 de ani, Ionuţ Ţandără este profesor cu gradul I, are un master în traduceri specializate şi trei burse "Comenius", la Bordeaux, Paris şi Montpellier.

"Au fost experienţe unice în viaţa mea. Am văzut ce înseamnă un învăţământ dezvoltat. Dacă la noi este obligatoriu să ai în clasă un număr de cel puţin 30 de elevi, în ţările mult mai dezvoltate în clase nu sunt decât 15 elevi. Este diferenţă mare, din păcate", spune profesorul Ţandără.

Profesor la "Edmond Nicolau"

Profesorul Ionuţ Ţandără spune că educaţia are un rol esenţial în formarea unui copil.

"Anii de liceu sunt foarte importanţi pentru formarea oricărui tânăr. Întotdeauna un elev are un profesor preferat, pe care îl transformă în modelul lui, îl ia drept exemplu, acest lucru contribuind la formarea sa, atât din punct de vedere intelectual, cât şi social sau chiar personal", adaugă tânărul dascăl.
Ionuţ Ţandără este de doi ani titularul catedrei de limba franceză din cadrul Colegiului "Edmond Nicolau".
Acesta are numai cuvinte de laudă la adresa colegilor săi, dar şi a elevilor.
"Este un colectiv flexibil, pe care te poţi baza în orice moment. Suntem o adevărată echipă, profesori-elevi", recunoaşte profesorul.
Acesta crede că profesorii îşi pot atinge obiectivele dacă îi determină pe elevi să se apropie mai mult de învăţare şi cunoaştere.
"Să fii dascăl în România astăzi nu este deloc uşor. Salariile sunt mici, condiţiile de muncă nu sunt dintre cele mai bune, materialele didactice sunt învechite sau lipsesc cu desăvârşire, consumul nervos este mare, elevii sunt tot mai marcaţi de tranformările socio-economice, iar familiile lor sunt tot mai neinteresate de legătura cu şcoala"
, conchide profesorul de limba francează.
întrebări şi răspunsuri

Ce pasiuni mai aveţi?
Îmi place foarte mult poezia. Să citesc, dar şi să scriu. Chiar în această lună o să am lansarea primei cărţi de versuri. Sunt pozeii scrise în ultimii patru ani şi acum le-am pus într-un volum care va vedea lumina tiparului foarte curând, aşa cum v-am spus.

Ce însemnă meseria de dascăl?

Există în rândurile cadrelor didactice oameni minunaţi care sunt părinţi, prieteni şi fraţi deopotrivă pentru copii. Activitatea lor de ani sau de o viaţă este închinată copiilor. Ei sunt nu doar deţinători şi transmiţători de informaţii, ci educatori, îndrumători şi formatori de caractere.

Ce îi place
Sportul. În special fotbalul şi tenisul de masă. Muzica clasică şi pozeia. De mai bine de 15 ani fac parte din corul „Pastorala". Muzica de calitate mi-a intrat la suflet. Îmi plac oamenii sinceri şi cu suflet bun. Apreciez foarte mult oamenii care îi ajută pe cei nevoiaşi.

Ce nu îi place
Să nu-i văd pe mincinoşi şi făţarnici. Promisiunile deşarte. Nu mi-au plăcut niciodată oamenii fără coloană vertebrală, care nu au avut curajul să spună pe nume lucrurilor. Făţărnicia. Chiar şi atunci când greşeşte, omul trebuie să recunoască faptul că a călcat pe bec.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite