Profesorul Gavrilă Dondaş este antrenor emerit al sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca sportiv, şi-a trecut în palmares două medalii de argint la Campionatele Universitare. Ca antrenor, l-a descoperit şi format pe Adrian Croitoru, cel mai titrat judoka român din toate timpurile.

Adrian Croitoru nu este singurul sportiv pe care l-a format Gavrilă Dondaş. De-a lungul timpului, cunoscutul antrenor vrâncean a dat judoului românesc o pleiadă de mari campioni.


„Marius Stanciu şi Adrian Croitoru sunt cei mai reprezentativi judoka care mi-au trecut prin mână, dar la Focşani există un adevărat centru de pregătire pentru acest sport. Muncesc asiduu de dimineaţa până seara pentru a-i învăţa pe sportivi câte ceva din tainele acestui sport. Îi pregătesc să facă performanţă adevărată şi să ajungă oameni de bază în societate", spune antrenorul de la CS Unirea.


De-a lungul timplui, profesorul Gavrilă Dondaş a reuşit să se impună ca un specialist desăvârşit, fiind apreciat de toţi colegii de breaslă.


„La Focşani există copii de mare valoare şi cu un potenţial extraordinar pentru a face înaltă performanţă. Sunt fericit că am avut norocul să lucrez cu ei, dar să ştiţi că am alergat mult prin şcoli pentru a-i selecţiona. Sunt puţini cei care vin din propria iniţiativă", povesteşte Dondaş.


Peste 100 de medalii

În afara lui Adrian Croitoru şi Marius Stanciu, profesorul Gavrilă Dondaş mai are şi alte nume cu care se poate lăuda. Sunt multipli campioni naţionali la diferite categorii de vârstă.


Numărul medaliilor pe care sportivii săi le obţin la marile competiţii interne şi internaţionale depăşesc, anual, numărul zece. Totalul medaliilor şi al trofeelor pe care acesta Gavrilă Dondaş le are în palmaresul său de sportiv şi antrenor depăşeşte cu mult este de peste o sută în cei 30 de ani de carieră.

„Marian Făcăeru, Simona Zamfir, Marnel Palade, sunt doar câteva nume de campioni naţionali. În fiecare an am avut sportivi la loturile naţionale ale României. S-au adus mari rezultate pentru Vrancea. Medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi Balcaniade", adaugă Gavrilă Dondaş.


Pentru rezultatele excelente pe care elevii săi le-au obţinut, Gavrilă Dondaş a primit distincţia de „Antrenor emerit" din partea Federaţiei Române de Judo.


„Este o apreciere a ceea ce am făcut până acum. Important este că mulţi dintre sportivii au avut continuitate în pregătire şi am reuşit să-i formez pentru marea performanţă. Sunt antrenor emerit de câţiva ani, asta înseamnă că nu am muncit degeaba. Este o recunoaştere a rezultatelor obţinute până acum, dar să ştiţi că vin la sală cu aceeaşi pasiune ca în prma zi", conchide marele antrenor, al cărui suflet este mereu aproape de judo în ciuda faptului că acest sport este slab finanţat.


Întrebări şi răspunsuri


Care este secretul performanţei?


Muncă, seriozitare şi caracter. Ştim cum se lucrează la marile cluburi din afara ţării şi încercăm să luăm ce-i mai bun şi de la străini, chiar dacă nu avem condiţiile lor de pregătire. Copiii sunt cei mai importanţi. Această zonă va da în continuare mari campioni.


De ce nu este susţinut mai mult sportul vrâncean?


Mi-a plăcut să spun tot timpul lucrurilor pe nume şi asta a deranjat. Nu-i suport pe cei care vor să se pună bine cu şeful doar pe a rămâne şi ei cu o bucată de pâine. Sunt slabi pregătiţi şi de aceea vor să-şi acundă lipsurile. Sunt mari probleme în tot sportul românesc, nu numai în cel din Vrancea.


ce-i place

Cei mai mulţi dintre sportivii pe care i-am avut în

pregătire au ajuns profesori, antrenori, ofiţeri şi ingineri şi sunt oameni de nădejde în societate. Îmi place să mă întâlnes şi să vorbesc cu ei.

ce nu-i place


Lingăii şi mediocrii sunt cei pe cei care îi detest. Sunt pleava societăţii. Îi evit cât pot de mult pe cei care caută să facă rău. Nu sunt indiferent, dar nici pot să mă opun eu cursului vieţii. I-am învăţat pe sportivii mei să vină la antrenament cu bucurie şi cu gândul curat. Cei care nu pot face faţă se elimină singuri.


NĂSCUT 16 octombrie 1946, Paşcani
STUDII Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Iaşi, 1976
OCUPAŢIE Antrenor CS Unirea Focşani
FAMILIE Căsătorit, două fete

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite