Profesorii îşi plătesc din propriul buzunar examenele medicale pentru a dovedi că sunt sănătoşi clinic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascălii trebuie să plătească pentru a profesa
Dascălii trebuie să plătească pentru a profesa

La fiecare început de an școlar, cadrele didactice trebuie să facă un control medical obligatoriu. Deoarece primăriile, mai cu seamă cele din mediul rural, nu mai au bani în cont, dascălii sunt nevoiţi să îşi plătească din buzunar analizele medicale pentru a putea sta la catedră.

"Mulţi profesori îşi plătesc acest examen de medicina muncii, deşi, legal, angajatorul este obligat să facă asta", mărturiseşte profesorul Grigore, conştient că primăriile nu îşi pot permite nici măcar să plătească salariile.

"Unii directori ştiu să negocieze cu primarii, alţii nu. Un examen de medicina muncii ajunge la 35-40 lei", adăugă Constantin Grigore.
Directoarea Şcolii nr. 1 din Gugeşti, Costina Iancu, crede că va aştepta mult şi bine să i se deconteze analizele pe care şi le va face pe propria cheltuială.

"Fiecare dintre noi o să-şi facă examenele medicale şi apoi o să aşteptăm să ni se deconteze sumele", susţine profesoara.

Maria Lupu, inspector general-adjunct în cadrul ISJ Vrancea, ridică din umeri şi aşteaptă ca primăriile să rezolve problema.

"Dacă într-adevăr sunt şi astfel de cazuri, atunci eu cred că banii se vor deconta de către primării. Primăriile sunt cele care fac bugetele pentru şcoli", ne-a declarat inspectorul.


Fără bani de navetă

Peste 2.500 de cadre didactice lucrează la şcolile din mediul rural, iar cei care fac naveta nu îşi mai primesc nici banii pentru transport.

Emil Tacu, primarul comunei Corbiţa, este unul dintre edilii aflaţi în situaţia de a nu putea asigura banii de navetă pentru dascăli în 2010.
"Nu ştiu ce să le spun pentru că bugetele au suferit modificări. Este o situaţie mai mut decât incertă la ora asta", spune edilul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite