Producţia de miere, afectată de ploi / Apicultorii vrânceni speră să recupereze pierderile în cea de-a doua parte a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar producătorii de legume şi de grâu au înregistrat pierderi foarte mari în acest an, ci şi apicultorii vrânceni care se plâng că multe familii de albine au murit, iar cantităţile de miere au scăzut cu până la 40%.

Este şi cazul lui Lucian Ghinea din comuna Vânători care se ocupă de apicultură de mai bine de 20 de ani.

„Salcâmul a fost compromis în proporţie de 90% pentru că a plouat foarte mult. A fost şi o iarnă grea în sensul că ciocănitorile au venit şi mi-au găurit stupii, iar câteva familii de albine chiar au murit de foame", spune vrâncenul în vârstă de 61 de ani.

Pentru a recupera o parte din pierderi, Lucian Ghinea vine zilnic la piaţa din Focşani, însă şi vânzările au scăzut vertiginos . „Vând mierea polifloră cu 20 de lei kilogramul, iar pe cea de salcâm cu 35 de lei. Nu am mai crescut preţurile, cu toate că producţia a fost slabă, dar chiar şi aşa nu prea sunt clienţi. Oamenii sunt mult mai atraşi de produsele cu etichete pompoase decât de ceea ce e sănătos", mai spune apicultorul.

Şi Narcisa Drâmbă, inginer în cadrul Direcţiei Agricole Vrancea a constat, în urma vizitelor în teritoriu, că apicultorii vrânceni s-au confruntat cu an extrem de dificil.

„Albinele au cules foarte puţin polen din cauza caniculei şi a ploilor excesive , însă în cea de-a doua parte a anului producţia de miere polifloră şi de floarea soarelui le va reda speranţa apicultorilor", declară inginerul.

Miere, pentru remedii naturiste

Cei mai mulţi dintre vrâncenii care consumă miere sunt convinşi aceasta are proprităţi curative deosebite „Ori de câte ori mă doare ceva iau o linguriţă de miere şi mă simt mai bine", spune Maria Botan, de 50 de ani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite