Primarii din Vrancea plâng după banii luaţi de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 40 de primari din comunele din Vrancea s-au întâlnit în această dimineaţă în faţa Prefecturii Vrancea pentru a trage un semnal de alarmă asupra măsurii Ministerului de Finanţe, prin care se retrage o sumă 13,4 milioane de lei din bugetele localităţilor.

Primarii spun că diminuarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale îi lasă descperiţi până la sfârşitul anului cu plata salariilor angajaţilor din primării, dar nu vor mai avea cu ce plăti nici asistenţii persoanelor cu handicap sau iluminatul public.

Potrivit Direcţiei de Finaţe Vrancea, banii retraşi au fost luaţi din bugetele primăriilor, din sumele aferente trimestrului IV.

După ce au zăbovit cinci minute în faţa Palatului Administrativ, primarii au fost invitaţi în sala de şedinţe a consiliului local Focşani, unde împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Finanţe au analizat textul Ordonanţei de Guvern care îi lasă fără bani.

image

„Spunem că închidem primăriile de la 1 noiembrie dar eu trebuie să închid primăria de astăzi. Anul trecut salariile pe ultimele patru luni le-am dat în ianuarie 2010. Din cei 17 angajaţi am rămas doar cu nouă şi unii dintre ei iau doar 470 de lei pe lună. Dar nici acum nu am dat salariile de trei luni la oameni. Îmi este ruşine să le spun să lucreze mai mult. Am datorii la firmele de construcţii care au făcut şcoli, lemne nu am mai dat de mult, la iluminat public stradal nu am plătit factura la Electria din primăvară, amărâţii ăia nu au un bec pe stradă iar pentru igienizarea şcolilor am cerşit prin sat la oameni var. Sunt primar de 20 de ani, nu am zis nimic până acum dar este bătaie de joc", a spus Costică Hîrşu, primarul din comuna Bîrseşti la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor Vrancea.

image

„Trebuie să mergem peste ei la Guvern să se ducă dracului! Ne-au terminat! Nici asistenţii maternali nu îi plătim!", a strigat şi primarul din Boloteşti, Ştefan Sîchin.

Prezent la şedinţă, directorul Direcţiei de Finanţe Vrancea, Eugen Ciorici, le-a transmis primarilor să-şi facă rost de resurse la buget. "Nu trebuie să staţi tot timpul cu mâna întinsă la Guvern. Ajutaţi mediul de afaceri şi creaţi condiţii pentru investitori să atrageţi şi alte surse", a spus Eugen Ciorici.

image

Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor s-au arătat dezamăgiţi şi de lipsa de la discuţii a prefectului Ion Oprea. "Trebuia să fie aici reprezentantul Guvernului în teritoriu. Noi, primarii, suntem ultimii care nu am protestat până acum, dar cred că de la noi va ieşi o mişcare de mare amploare. Promit să fiu iniţiatorul de bază al acestor mişcări", a declarat Valerică Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului.

image

La finalul reuniunii de astăzi a membrilor Asociaţiei Comunelor din Vrancea s-a convenit ca în cel mai scurt timp fiecare localitate să-şi facă o listă cu necesarul de cheltuieli de personal şi cheltuieli materiale care să fie înaintată Direcţiei de Finanţe, în eventualitatea că localităţile pot obţine sume suplimentare la buget pentru acoperirea deficitelor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite