Primăria Focşani aruncă bani europeni pentru spaţii verzi la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali vor să extindă spaţiile verzi dar nu în oraş, ci în cartierul cu regim de sat, la Mândreşti. Deşi centrul oraşului este plin de noxe iar spaţiul verde nu este nici jumătate din cât prevăd normele europene, Primăria a găsit de cuviinţă să aplice proiectul în zona de sud-est.

Dacă până acum, localnicii din Mândreşti erau obişnuiţi să îşi pască animalele pe tot ce înseamnă spaţiu verde, de anul viitor vor fi nevoiţi să se adapteze regulilor de oraş, chiar dacă trăiesc în regim de sat - fără canalizare sau apă la robinet.

Practic vor transforma imaşul în "gazon" întrucât satul cu statut de cartier de oraş este vizat în proiectul "Modernizare şi extindere spaţii verzi în zona de acţiune sud- est" depus de Primăria Focşani la Agenţia de Dezvoltare Regională.

Proiectul este în valoare de 12 milioane de lei şi vizează atât cartierul Mândreşti cât şi cartierul Sud, dar şi zona Laminorul.

image

A primit deja un acord de principiu pentru finanţare europeană şi s-a aflat din nou pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Local Focşani, în scopul revizuirii conform majorării TVA de la 19 % la 24 %.

Dacă aleşii locali au decis să sporească suprafaţa de spaţiu verde la Mândreşti, în centrul oraşului noxele sunt la ele acasă, media de spaţiu verde pe cap de locuitor fiind de doar şase metri pătraţi, în timp ce normele Uniunii Europene prevăd ca până la sfârşitul anului să beneficiem de 21 de metri pătraţi.

Explicaţia reprezentanţilor Primăriei a fost una simplă: "să dea bine la punctaje".

"Acest proiect face parte dintr-un alt proiect integrat privind prevenirea criminalităţii, reparaţia străzilor şi extinderea spaţiilor verzi. A fost stabilită această zonă pentru că a ieşit cel mai bine la punctaje", spune consilierul local Liviu Oloeriu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

"Ţara lui Papură Vodă"

"Ştim că străzile sunt vai de capul lor în această zonă, infracţionalitatea e mai ridicată şi nu aveam cum să extidem spaţii verzi în Obor şi să asfaltăm străzi în Sud. Aşa îţi impune regula proiectelor", ne-a declarat şi viceprimarul municipiului, Vasile Dobre, deşi Primăria Focşani mai are un proiect de reabilitare a străzilor în valoare de 50 de milioane de lei, pentru care a făcut două împrumuturi bancare.

image

Localnicii rămân consternaţi la cele auzite.

"Anapoda, dar regulile pentru aceste proiecte sunt întortocheate. Aici putrezesc copacii şi cad peste maşini şi la Mândreşti mergi cu căruţa pe imaş şi ei fac spaţii verzi acolo?! Ţara lu' Papură Vodă", ne-a spus Vlad Constantin (35 ani) din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite